Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2

Αρνούνται οι ΗΠΑ ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις ή έστω συζητήσεις με την Γερμανία για την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.


Οι εκπρόσωποι της Αμερικανικής κυβέρνησης αρνούνται ότι συζητούν με την Γερμανία για την ολοκλήρωση του υπολειπόμενου 5% του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και επιμένουν στις κυρώσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου TASS.

Πρόκειται βέβαια για απαράδεκτη Αμερικανική εμμονή ενάντια σε μία ανεξάρτητη χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι εν μέρει κατανοητό και λογικό, αλλά όταν δύο χώρες αποφασίζουν να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός αγωγού, τότε η επέμβαση μιας τρίτης χώρας, υπό την απειλή κυρώσεων, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times οι Γερμανοί προσπαθούν να πείσουν την «δημοκρατική» κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν που διαδέχτηκε την «αυταρχική» κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου και αντίδρασης μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, σε περίπτωση που η Ρωσία προβεί σε κάποια μη αποδεκτή ενέργεια.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν πως θα μπορούν να κλείσουν αυτοί την παροχή αερίου στη χώρα τους (αν είναι δυνατό να το κάνουν ποτέ) σε περίπτωση που  η Ρωσία ασκήσει νέα πίεση στην Ουκρανία ή περικόψει την παροχή αερίου σε άλλους αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να συμφωνήσει και επιμένει στην επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού.

Η μόνη λύση για όλους θα ήταν η υποστήριξη χωρών μελών της ΕΕ (της Ελλάδας και της Κύπρου) να προχωρήσουν σε άμεση εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που διαθέτουν στην ΑΟΖ τους. Μέσω νέων αγωγών, το απαραίτητο φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην κεντρική Ευρώπη.

Με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed θα μπορούσε να εξαχθεί στην Ευρώπη και φυσικό αέριο από την ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Έτσι, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την ΕΕ και η απεξάρτηση από τη Ρωσία θα ήταν εφικτή. Δυστυχώς όμως, οι Αμερικανοί αδυνατούν να δουν και να κατανοήσουν τα προφανή και αυτονόητα και συνεχίζουν με κυρώσεις και αλλοπρόσαλλη πολιτική.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




1 σχόλιο:

  1. Ακυρο !! Οι διαμορφωθησες παγκοσμιες γεωστρατηγικες ισορροπιες μετα το περας του Β"ΠΠ αλλα και οι επομενες επεμβασεις τυπου Λυβιης κ.α απεδειξαν οτι η ΝΤΠ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΛΟΓΟΥ επιθυμουσε την Ευρωπη ανεξαρτητη............για ευνοητους λογους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή