Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Έκθεση ΟΗΕ: Τουρκία και Blackwater παραβίαζαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Μετά από έρευνα του ΟΗΕ κατατέθηκε έκθεση σύμφωνα με την οποία η Αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών μισθοφόρων Blackwater και η Τουρκία παραβίαζαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, κάτι που σημαίνει θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.


Η έκθεση του ΟΗΕ περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας New York Times. Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρώην επικεφαλής της Blackwaters Worldwide, Έρικ Πρινς, πιθανότατα χρησιμοποιώντας τους στενούς δεσμούς του με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ανέπτυξε στη Λιβύη μισθοφόρους, πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και ειδικούς στον κυβερνοπόλεμο, για λογαριασμό του Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι μισθοφόροι της Blackwater έλαβαν 80 εκατομμύρια δολάρια και μεταξύ των αποστολών τους ήταν και οι δολοφονίες συγκεκριμένων Λίβυων.

Ο Eric Prince αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα του ΟΗΕ, ενώ ο δικηγόρος του αρνήθηκε να σχολιάσει, υποστηρίζοντας πως ο πελάτης του δεν εμπλέκεται σε επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την έκθεση, εφόσον ο Πρινς παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, θα πρέπει να του επιβληθούν κυρώσεις, όπως απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών. Όμως κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.

Στην έρευνα του ΟΗΕ διαπιστώθηκε πως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη παραβίαζε και η Τουρκία, στην οποία επίσης θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Στην έκθεση περιγράφεται πως ένας φίλος και πρώην συνεργάτης του Έρικ Πρινς, ο Christiaan Durrant, ταξίδεψε στην Ιορδανία για να αγοράσει Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα Cobra. Φυσικά, για μια τέτοια αγορά απαιτείται και η συναίνεση των ΗΠΑ. Ο Ντουράντ διαβεβαίωσε τους Ιορδανούς πως είχε την άδεια των ΗΠΑ για να προβεί στην αγορά, άδεια που προερχόταν από παντού, στα υψηλότερα κλιμάκια. Αλλά οι Ιορδανοί δεν πείστηκαν και δεν του έδωσαν τα ελικόπτερα. Έτσι οι μισθοφόροι στράφηκαν στη Νότιο Αφρική.

Δυτικός αξιωματούχος μιλώντας υπό αυστηρό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι υπάρχουν τηλεφωνικά αρχεία που αποδεικνύουν ότι ο Durrant (φίλος του Prince) τηλεφωνούσε τακτικά στον Λευκό Οίκο στα τέλη του 2019, όταν άρχισαν οι μισθοφόροι να έχουν προβλήματα. Δεν είναι γνωστό εάν ο Durrant μίλησε τελικά με κάποιον στον Λευκό Οίκο και ποιος ήταν αυτός.

Ο Christiaan Durrant αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες εναντίον του.

Το τεράστιο εύρος αποδείξεων στην έκθεση των 121 σελίδων του ΟΗΕ, περιλαμβάνει κωδικές ονομασίες, γεγονότα, υπεράκτιους λογαριασμούς τραπεζών, μυστικές μεταφορές όπλων από 8 χώρες και έναν μεγάλο Χολιγουντιανό σταρ.

Στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται πως ο Χαλίφα Χαφτάρ στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που τον εξοπλίζουν με drone και άλλα βαριά όπλα, ενώ έχει λάβει βοήθεια και από τη Ρωσία, μέσω μισθοφόρων της εταιρείας Wagner.

Τον Απρίλιο του 2019 ο Χαλίφα Χαφτάρ εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά οι νεοαφιχθέντες στρατιώτες από την Τουρκία και οι μισθοφόροι τους, απέτρεψαν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σάραζ, που τελούσε υπό την αναγνώριση του ΟΗΕ. Τότε ο Χαφτάρ στράφηκε στον Eric Prince.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Κάιρο 10 μέρες μετά την έναρξη της επίθεσης στην Τρίπολη. Εκεί ο Πρινς ζήτησε 80 εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες των μισθοφόρων του.

4 ημέρες μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε δημοσίως τον Χαλίφα Χαφτάρ και άλλαξε την Αμερικανική πολιτική στην Λιβύη, υποστηρίζοντας την προσπάθεια κατάληψης της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

Για την επικοινωνία Τραμπ - Χαφτάρ διαβάστε σχετικά στο δημοσίευμα του CosmoStatus, του Σαββάτου 20 Απριλίου 2019, ΕΔΩ.

Όμως η επιχείρηση των μισθοφόρων δεν είχε επιτυχές αποτέλεσμα για τον Χαφτάρ.

Τον Ιούνιο του 2019 έφτασαν στην Βεγγάζη 20 μισθοφόροι (Βρετανοί, Αυστραλοί, Νοτιοαφρικανοί και ένας Αμερικανός) που ενεπλάκησαν σε μία διαμάχη με τον Χαφτάρ, που τους κατηγόρησε ότι απέτυχαν να του παραδώσουν τα ελικόπτερα Cobra, όπως του είχαν υποσχεθεί. Τα αίματα άναψαν και τελικά στις 29 Ιουνίου οι μισθοφόροι κατάφεραν να διαφύγουν με βάρκα στη Μάλτα, σε ένα ταξίδι 40 ωρών.

Όμως παρέμεινε στη περιοχή η ομάδα των κυβερνοεπιθέσεων και μαχητικά αεροσκάφη. Η χαρτούρα που άφησαν πίσω τους οι μισθοφόροι, έπεσε τελικά στα χέρια των ερευνητών του ΟΗΕ.

Μάλιστα βρέθηκε και ένα power point προς τον Χαφτάρ, όπου παρουσιάζονταν λίστες στόχων υποψηφίων για δολοφονίες από τους μισθοφόρους. Μερικοί από αυτούς ήταν Λίβυοι στην καταγωγή, αλλά με Ιρλανδικά διαβατήρια, δηλαδή πολίτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο Eric Prince μετάφερε 2 αεροσκάφη στη Λιβύη πολύ γρήγορα, το ένα για μόλις 10 δολάρια.

Επίσης αναφέρεται ότι στο ταξίδι του στην Ιορδανία ο Κριστιάν Ντουράντ χρησιμοποίησε το κωδικό όνομα Gene Rynack, που μοιάζει με το Gene Ryack, του πρωταγωνιστή της ταινίας Air America με τον Mel Gibson. Ο Prince και ο Gibson γνωρίζονται και ο Prince φιλοξένησε τον Gibson στο Αμπού Ντάμπι το 2013.

Ο Eric Prince έψαχνε για δουλειές στη Λιβύη από το 2013, κυρίως μέσω του Χαφτάρ, που ήταν πρώην στρατευμένος από τη CIA και έζησε εξόριστος στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ ως το 2011, οπότε και επέστρεψε στη Λιβύη.

Το 2015 ο Πρινς έδωσε στον Χαφτάρ ένα λίαρ τζετ για να ταξιδεύει. Το αεροπλάνο ανήκε σε εταιρεία του Πρινς με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Με το αεροπλάνο αυτό ο Χαφτάρ ταξίδευε για τις επαφές του στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια χρονιά ο Πρινς προσπάθησε να πουλήσει τις υπηρεσίες του στην ΕΕ, για τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης που θα περιπολούσε στην Λιβύη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Όμως η ΕΕ τελικά αρνήθηκε.

Οι μισθοφόροι που δρούσαν στη Λιβύη εμφανίζονταν ως εργαζόμενοι εταιρείας γεωλογικών ερευνών για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Βρετανική ερευνητική εταιρεία Bridgeporth, που ανήκει στον Πρινς, χρησιμοποιήθηκε για να προσφέρει κάλυψη, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε για τις επιχειρήσεις των μισθοφόρων στην Ουγκάντα και το Νότιο Σουδάν.

Ο Αμερικανός πιλότος Travis Maki, δήλωσε πως ως εργαζόμενος στην Bridgeporth πέταξε με το αεροσκάφος του Πρινς στην Λιβύη, λίγο πριν την επιχείρηση. Το αεροπλάνο ήταν ένα Pilatus PC-6 που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από την Blackwater και ίδιο με αυτό της ταινίας με τον Mel Giblson. Για την Λιβύη, το αεροσκάφος είχε εξοπλιστεί με ισχυρούς στρατιωτικούς οπτικούς αισθητήρες.

Ο Mark Davies, επικεφαλής της Bridgeporth, αρνήθηκε την συμμετοχή αεροσκάφους στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πιλότος Travis Maki από το 2018 δεν εργαζόταν στην εταιρεία, ενώ η εταιρεία του Πρινς Frontier Group που κάποτε επένδυσε στην Bridgeporth δεν διατηρεί μετοχές στην εταιρεία.

Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη η επιβολή κυρώσεων στον Eric Prince για την εμπλοκή του στην Λιβύη. Ο Prince δεν διαθέτει πλέον δεσμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που να μπορούν να τον προστατέψουν. Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι απρόθυμη να τιμωρήσει έναν Αμερικανό για παραβίαση του εμπάργκο όπλων, ενώ άλλοι είναι ένοχοι για πολύ χειρότερα.

Τον περασμένο Οκτώβριο η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στον Yevgeny V. Prigozhin, έναν πλούσιο Ρώσο επιχειρηματία, γνωστό ως Σεφ του Πούτιν, για τις σχέσεις του με την εταιρεία μισθοφόρων Wagner που δρα στη Λιβύη. Το όνομα του Yevgeny V. Prigozhin απλώς αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ίσως γιατί οι ερευνητές δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία εναντίον του.

Αντίθετα, η έκθεση του ΟΗΕ αναγνωρίζει την Τουρκία ως κύριο παραβάτη του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η Τουρκία υποστήριξε την κυβέρνηση της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, μεταφέροντας χιλιάδες μισθοφόρους, βαριά όπλα και επιθετικά drone.

Η μεγάλη ερώτηση που δεν απαντήθηκε από τον ΟΗΕ είναι το ποιος πλήρωσε τα 80 εκατομμύρια δολάρια στον Eric Prince για τις υπηρεσίες του.

Ο Πρινς σχετίζεται με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τους Ρώσους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος τον υποστηρίζει σθεναρά.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως τα ΗΑΕ είναι αυτά που πιθανότατα πλήρωσαν για τους μισθοφόρους, καθώς η εταιρεία των μισθοφόρων είχε γραφεία, τραπεζικούς λογαριασμούς και προστασία στα ΗΑΕ. Επίσης, ο ηγέτης των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, έχει μακρόχρονες σχέσεις με τον Έρικ Πρινς και είναι πιθανότατα ο πιο σημαντικός υποστηρικτής του Χαλίφα Χαφτάρ.

Το περασμένο έτος, τα ΗΑΕ έστειλαν πάρα πολλά όπλα στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο, ενώ ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ ταξίδεψε στο Βερολίνο για την διάσκεψη για την Λιβύη. Στη διάσκεψη είχε πάρει μέρος και η Τουρκία διά του Προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης αποδεδειγμένα παραβίαζε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Εκεί, όλοι τους φωτογραφήθηκαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου