Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Και η Αίγυπτος στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια

Στην Ελλάδα έχουμε δαιμονοποιήσει την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, επειδή κάποιοι μας έχουν τρομοκρατήσει μέσω του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις γειτονικές μας χώρες, που εμπιστεύονται τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και τους επιστήμονές τους.

Έτσι, η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως μετά από 5 χρόνια σπουδών αποφοίτησαν οι πρώτοι 13 Αιγύπτιοι εξειδικευμένοι πυρηνικοί επιστήμονες. Οι νέοι επιστήμονες σπούδασαν επί 5 χρόνια στο Ρωσικό Πολυτεχνείο Tomsk μαζί με άλλους 10 Βιετναμέζους, 2 Καζάκους και 23 Ρώσους, υπό την αιγίδα της Ρωσικής Ατομικής Εταιρείας Rosatom.

Το 2020 η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ρωσία για προμήθεια χαμηλής περιεκτικότητας πυρηνικών καυσίμων, ουράνιο και αλουμίνιο, για τον πειραματικό πυρηνικό σταθμό ETRR-2 που διαθέτει στη Sharqiya, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κάιρο.

Το 1992 η Αίγυπτος προμηθεύτηκε τον πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα ETRR-2 από την Αργεντινή και συγκεκριμένα την εταιρεία INVAP.

Το 2014 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Αιγύπτου με τη Ρωσία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Το 2015 συμφωνήθηκε η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Μεσογειακή πόλη Dabaa. Το εργοστάσιο θα διαθέτει 4 αντιδραστήρες τρίτης γενιάς 1200MW. Η συνολική ισχύς του εργοστασίου θα είναι 4800MW και θα στοιχίσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά το 85% θα καλυφθεί μέσω δανείου από τη Ρωσία και το υπόλοιπο 15% από την Αίγυπτο.

Το νέο πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί μέρος της απόφασης της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για την δημιουργία εναλλακτικών μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μειώσουν στο ελάχιστο την πιθανότητα έλλειψης ηλεκτρισμού στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως και η Τουρκία κατασκευάζει έναν μεγάλο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, επίσης με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Αναλυτές, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πυρηνικές βλέψεις της Τουρκίας, η οποία μέσω του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου