Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Γαλλογερμανική ναυμαχία για τις φρεγάτες

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για προμήθεια 4 νέων φρεγατών, αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ και προμήθειας πλοίων ενδιάμεσης λύσης, έφερε στο τραπέζι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις από Γαλλία και Γερμανία, με λογικό κόστος για την Ελλάδα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Naval Defence η Ελληνική έκδοση της Belharra θα έφερε 3 εκτοξευτές Α50 για 24 ASTER 30, 1 εκτοξευτή Α70 για 8 SCALP Naval, CIWS στη πρύμνη το RAM και 76άρι πυροβόλο της STRALES.

Η νέα Γαλλική πρόταση αφορά την FDI (Γαλλική έκδοση), με προσθήκη ενός ακόμη εκτοξευτή Α70 για μελλοντική τοποθέτηση SCALP Naval, το πυροβόλο STRALES, στο πίσω μέρος τοποθετείται ένα RAM των 21 πυραύλων, ενώ πλέον η εταιρεία ανέλαβε και το κόστος της τοποθέτησης ενός κορυφαίου συστήματος ECM στο SETIS. Επίσης το πλοίο θα διαθέτει 16 πυραύλους ASTER 30 και την επιπλέον κάλυψη των 21 RAM αλλά και το STRALES.

Άρα η Belharra είναι το μόνο πλοίο που μπορεί να προσφέρει και αεράμυνα περιοχής και δυνατότητα υποστρατηγικής κρούσης με πυραύλους SCALP Naval.

Η εταιρεία επίσης προσφέρει και ισχυρό εκσυγχρονισμό στις φρεγάτες ΜΕΚΟ200, με συστήματα της THALES, αλλά χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

Θεωρείται βέβαιο ότι η Naval Group θα συνεργαστεί με την THALES και θα προσφέρει έναν εκσυγχρονισμό βασισμένο στο TACTICOS, κάποιο προηγμένο ραντάρ όπως το NS50 ή NS100 (ίσως και το NS200) και συστήματα ESM/ECM συμβατά με τις Belharra.

Η Γαλλική πρόταση, για 4 φρεγάτες Belharra με STRALES, 1 x A70 8cell, 2 x A50 16cell, με 16 πυραύλους ASTER 30, RAM x 21, 8 ΜΜ-40, προηγμένο ECMΟ, αλλά και αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200, κοστολογήθηκε κάτω από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται αρχικός φόρτος βλημάτων ASTER 30 (32 πύραυλοι), αλλά και όλα τα υπόλοιπα όπλα σε αρχικό φόρτο (Exocet, RAM).

H πρώτη εκτίμηση είναι πως το όλο πακέτο ικανοποιεί το ΠΝ. Φυσικά υπάρχουν και τα απόρρητα κριτήρια, που δεν γίνονται γνωστά.

Στην Γαλλική πρόταση δεν περιλαμβάνεται ενδιάμεση λύση, καθώς αυτή μπορεί να προσφερθεί μόνο από τη Γαλλική κυβέρνηση.


 
Κάπου εδώ όμως εμφανίστηκαν οι Γερμανοί, με μια άκρως δελεαστική προσφορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η Γερμανική πρόταση περιλαμβάνει τη ναυπήγηση 4 φρεγατών του πλέον σύγχρονου τύπου των ΜΕΚΟ, την αναβάθμιση των 4 παλαιότερων ΜΕΚΟ του ΠΝ, αλλά και την ενεργοποίηση της επιλογής προμήθειας 2 νέων υποβρυχίων τύπου 214, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει συνολικά 6 type-214.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Naval Defence η Γερμανική πρόταση περιλαμβάνει 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ Α300, εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200 από την μητρική εταιρεία με συστήματα όμοια με αυτά των ΜΕΚΟ Α300 (σίγουρα όμοιο CMS) και επιπλέον προτείνεται η κατασκευή 2 υποβρυχίων type-214 ή η αναβάθμιση 2 υποβρυχίων 209/1200 στην έκδοση ΩΚΕΑΝΟΣ με AIP (Air Independent Propulsion).

Οι Γερμανοί τα προσφέρουν όλα αυτά με κόστος περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για τα υποβρύχια type-214, το ΠΝ έχει στις αποθήκες του υλικά για 2 υποβρύχια ΑΙΡ αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το λογικότερο είναι, για να μην αχρηστευτούν τα υλικά αυτά, να τοποθετηθούν σε νέα υποβρύχια, ή σε εκσυγχρονισμένα 209/1200 ΑΙΡ.

Οι Γερμανοί μπορούν να εκσυγχρονίσουν τις φρεγάτες ΜΕΚΟ200 καλύτερα από οποιονδήποτε, καθώς είναι οι κατασκευαστές τους και έχουν στη διάθεσή τους όλα απαραίτητα λεπτομερή σχέδια των πλοίων.

Όλα τα πλοία θα έχουν σαν CMS το TACTICOS στην πλέον εξελιγμένη μορφή του, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ραντάρ των Α300 ή των ΜΕΚΟ200 που θα εκσυγχρονιστούν.

Οι ΜΕΚΟ Α300 θα μπορούν άνετα να προσφέρουν δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, καθώς η έκδοση αυτή προσφέρθηκε προκειμένου να μπορέσει το ΠΝ να τοποθετήσει περισσότερα όπλα από ότι στις φρεγάτες Α200.
 
Θεωρείται πως η ναυπήγηση των Α300 θα γίνει στη Γερμανία και των υποβρυχίων στην Ελλάδα.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες προσφορές που έχουν φτάσει στο Υπουργείο Άμυνας κάνουν πολλούς να επισημαίνουν πως ίσως η λύση πακέτο να μην εξοπλίσει το ΠΝ με τον καλύτερο τρόπο. Το ενδεχόμενο να σπάσει το πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να εξοπλιστεί το ΠΝ με τα καλύτερα όπλα, να τονωθεί η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθούν ή και να δημιουργηθούν νέες στρατηγικές σχέσεις, βρίσκεται πολύ κοντά. Ας ελπίσουμε πως θα ληφθεί η σωστή απόφαση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου