Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Επελαύνουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Δύσκολη η κατάσταση. Σκληρές εικόνες

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται σήμερα στα 50km από την Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Ο στρατός του Αφγανιστάν αποδείχτηκε ανίκανος να προστατεύσει τη χώρα από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.


Ο λαός της Καμπούλ θεωρεί πως ο στρατός της χώρας είναι υποεξοπλισμένος και γι’ αυτό δεν μπορεί να αντισταθεί στους Ταλιμπάν. Η μεγάλη επίθεση των Ταλιμπάν εδώ και ένα μήνα, έχει σπείρει τον φόβο και τον τρόμο στο Αφγανιστάν. Η μία μετά την άλλη όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας έπεσαν στα χέρια τους.

Η αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και κυρίως των Αμερικανών γίνεται πλέον σε κλίμα πανικού και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα οι Αμερικανοί στέλνουν ενισχύσεις (3000 πεζοναύτες) για να εξασφαλίσουν την ασφαλή έξοδο των Αμερικανών από την πρεσβεία τους στο Αφγανιστάν.

Οι υπάλληλοι της Αμερικανικής πρεσβείας καίνε έγγραφα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στους Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον διαθέτουν βαρύ Αμερικανικό οπλισμό που έπεσε στα χέρια τους μετά από την κατάληψη αποθηκών ανά την χώρα όπου φυλάσσονταν όπλα. Μέχρι και ελικόπτερα UH-60A+ Black Hawk διαθέτουν πλέον οι Ταλιμπάν, καθώς ο στρατός της χώρας τα εγκατέλειψε και το έβαλε στα πόδια!

Ο Ταλιμπάν έχουν προχωρήσει σε βαρβαρότητες. Απαγχονίζουν και εκτελούν όσους θεωρούν πως συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Μάλιστα τους αφήνουν σε κοινή θέα στους δρόμους των πόλεων. Η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να τους σταματήσει και το μόνο που κάνει είναι να εκκενώνει τις πρεσβείες της στην Καμπούλ.

Σήμερα, οι Ταλιμπάν έδειραν τις φοιτήτριες που προσπάθησαν να πάνε στο Πανεπιστήμιο της Herat για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Φυσικά τους απαγορεύτηκε γενικώς να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, στους δρόμους των πόλεων που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, δεν κυκλοφορούν πλέον γυναίκες. Στο twitter υπάρχουν σκληρά βίντεο που δείχνουν μαζικές εκτελέσεις, απαγχονισμούς, ακόμη και βιασμούς και λιθοβολισμούς γυναικών από τους Ταλιμπάν.

Οι Αφγανοί που δεν θέλουν να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να κατευθύνονται προς το Ιράν και μετά στη Τουρκία με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη. Υπολογίζεται πως μέχρι ένα εκατομμύριο Αφγανοί θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Το Ιράν έχει ανοίξει τα σύνορά του για να μπορέσουν να σωθούν οι Αφγανοί από τους Ταλιμπάν.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani έχει καλέσει τους ηγέτες των χωρών που τον βοηθούσαν μέχρι σήμερα για επείγουσες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, ακόμη και με τους Ταλιμπάν.

Η κατάσταση είναι δύσκολη στο Αφγανιστάν, καθώς ένα τσούρμο απολίτιστων φανατικών τρομοκρατεί τη χώρα. Χαρακτηριστικό του φόβου που επικρατεί είναι πως 4000 στρατιώτες του Αφγανιστάν παραδόθηκαν σε 300 Ταλιμπάν. Μάλιστα, οι Ειδικές Δυνάμεις που στάλθηκαν στο Maidan Sahr για να προστατεύσουν την περιοχή από τους Ταλιμπάν, παραδόθηκαν μαζί με τα θωρακισμένα οχήματά τους και μάλλον θα χρησιμοποιηθούν για την μεγάλη επίθεση κατά της Καμπούλ την Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν μπορέσει να προσφέρουν αεροπορική υποστήριξη στους Αφγανούς. Αυτό σημαίνει πως σύντομα το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε κολαστήριο το οποίο θα διοικούν οι Ταλιμπάν και η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί τις θηριωδίες τους.

Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες στο Reuters ή στο RT και να δείτε βίντεο στο Twitter στον λογαριασμό του γνωστού και έγκυρου Babak Taghvaee.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Οι εικόνες είναι σκληρές και προσπαθήσαμε να τις καλύψουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου