Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Ξεκίνησε η αντίσταση στο Αφγανιστάν: μέλη της αντίστασης ανακατέλαβαν σημαντικές περιοχές από τους Ταλιμπάν

Οι μάχες μαίνονται στο Αφγανιστάν καθώς υπάρχουν και ορισμένοι Αφγανοί που δεν έχουν σκοπό να παραδοθούν στους ισλαμοφασίστες ταλιμπάν.

Οι δυνάμεις της αντίστασης έχουν ανακαταλάβει τρεις βασικές περιοχές στην επαρχία Baghlan του Αφγανιστάν. Αποδεικνύεται έτσι ότι η επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Οι περιοχές Banu, Pol-e-Hesar και De Salah απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια σκληρών συγκρούσεων, με περίπου 60 Ταλιμπάν είτε να σκοτώνονται είτε να τραυματίζονται. 

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα εχθές έδειξαν ότι οι ντόπιοι μαχητές έχουν αρχίσει να αντιδρούν και μάλιστα σκληρά.

Ένας λογαριασμός στο Twitter που πήρε το όνομά του από την επαρχία Panjshir - κέντρο ενάντια των Ταλιμπάν – έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση.

«Η περιοχή Pul-e-Hesar απελευθερώθηκε από τους Ταλιμπάν. Οι μάχες μαίνονται στις περιοχές Deh-e-Salah και Banu. Τοπικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν δέχθηκαν επίθεση από πολλές περιοχές και υπέστησαν μεγάλες απώλειες».

Οι συνοικίες Banu και Deh-e-Salah ανακτήθηκαν επίσης.

Ο Tajuden Soroush, ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Iran International, με έδρα το Λονδίνο, έγραψε στο Twitter: 

«Ένας πρώην Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος μου είπε ότι οι τοπικές δυνάμεις αντίστασης στην επαρχία Baghlan έχουν ανακαταλάβει τις περιοχές Banu και Pol-e-Hesar από τους Ταλιμπάν. Προχωρούν προς την περιοχή Deh Salah. Περίπου 60 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν».

Αργότερα πρόσθεσε: «Η περιοχή Deh Salah επίσης βρίσκεται στα χέρια των τοπικών ομάδων αντίστασης».

Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες περιοχές έχουν απελευθερωθεί και εάν οι μάχες έχουν σταματήσει. Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι το Banu και το Deh-e-Salah δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί.

Άλλες αναφορές υποστηρίζουν ότι μαχητές της αντίστασης προχωρούσαν στην περιοχή Andarab του Baghlan,ενώ άλλες αναφορές θέλουν τις περιοχές αυτές να έχουν ανακαταληφθεί από τους Ταλιμπάν.

Σήμερα Κυριακή, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ρευστή. Οι Αφγανοί που στρατολογήθηκαν από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους αποδείχθηκαν ανίκανοι να υπερασπιστούν την χώρα τους. Απομένει να δούμε εάν ο λεγόμενος Δυτικός πολιτισμένος κόσμος θα βοηθήσει τους αντάρτες του Αφγανιστάν να διώξουν τους ισλαμοφασίστες Ταλιμπάν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από την Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου