Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Πανάκριβο το ρεύμα στην Ελλάδα εξαιτίας της απότομης απολιγνιτοποίησης

Η απότομη διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον πάμφθηνο Ελληνικό λιγνίτη ήταν ένα τραγικό λάθος που θα το πληρώσει, όχι ο υπεύθυνος Υπουργός, αλλά ο Ελληνικός λαός με τα αυξημένα τιμολόγια από Σεπτέμβρη.


Δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν ότι δεν πρέπει να διακοπεί τόσο απότομα η λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν λιγνίτη. Ελληνικό πάμφθηνο και σχεδόν ανεξάντλητο λιγνίτη.

Δυστυχώς όμως, οι υποτακτικοί της Νέας Τάξης Πραγμάτων και θιασώτες της κλιματικής αλλαγής, βάλθηκαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ξένων εταιρειών που πουλάνε ανεμογεννήτριες και όχι τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα και θα το νοιώσουμε από τον Σεπτέμβριο, όταν και θα μας έρθουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος.

Η άπνοια που επικρατεί εδώ και μία εβδομάδα και οι υψηλότατες θερμοκρασίες, έχουν βγάλει εκτός το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ. Οι ανεμογεννήτριες δεν γυρίζουν, καθώς δεν φυσάει και τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν ρεύμα επειδή τα ηλεκτρονικά τους δεν αντέχουν τις θερμοκρασίες των 40+ βαθμών Κελσίου.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή του ρεύματος γίνεται κυρίως από τα εργοστάσια φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά παραγωγής βρίσκονται στο 47% για το φυσικό αέριο, στο 16% από τον λιγνίτη, στο 15% από τις ΑΠΕ, στο 5,7% από τα υδροηλεκτρικά, ενώ το 16% καλύπτεται από εισαγωγές από Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία.

Η χώρα μας δεν διαθέτει άλλες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα η Γαλλία που διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια. Η εκμετάλλευση των ΑΠΕ εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, οι ταμιευτήρες για τα υδροηλεκτρικά, βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 61,5% της πληρότητας. Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει μεγάλη χρήση των υδροηλεκτρικών.

Ταυτόχρονα, η τιμή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο βρίσκεται στα ύψη, αγγίζοντας τα 185 ευρώ/MWh, με ελάχιστη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τα 105 ευρώ/MWh. Δυστυχώς, στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει και τα 200 ευρώ/MWh η τιμή της. Φυσικά, η αύξηση του κόστους παραγωγής, θα επιβαρύνει τον καταναλωτή.

Το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας είναι χαλασμένο και θα είναι έτοιμο γύρω στις 13 Αυγούστου. Οι Τούρκοι δίνουν ελάχιστο ρεύμα στην Ελλάδα, προφανώς γιατί δεν θέλουν. Μόνο η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία τροφοδοτούν την Ελλάδα με ό,τι περισσότερο μπορούν.

Φαίνεται λοιπόν με τον πιο επώδυνο τρόπο  η λανθασμένη απόφαση για την διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής.

Τις λανθασμένες επιλογές των Υπουργών και των Πρωθυπουργών, που βάζουν τα συμφέροντα των ξένων πάνω από τα συμφέροντα των Ελλήνων, θα τις αισθανθούμε όλοι μας από τον Σεπτέμβριο.

Μην πείτε ότι δεν το περιμένατε.
Μην πείτε ότι δεν γνωρίζατε.
Είστε υπεύθυνοι για την ψήφο σας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




1 σχόλιο:

  1. Σημαντικό άρθρο….
    Μονο μια διόρθωση…
    Λέγονται Σκόπια… (όχι Βόρεια Μακεδονία)
    Πρεπει να το κρατησουμε μεχρι να ερθει η δικαίωση…
    Ας ειμαστε με τους Ελληνες Μακεδόνες κι όχι με τους ξεπουλημενους προδοτες που υπεγραψαν και διατηρουν το αίσχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή