Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Υπάρχει αντίσταση στο Αφγανιστάν και μάλιστα ισχυρή

Οι πρώτες εικόνες και οι πρώτες ειδήσεις από το Αφγανιστάν έδειχναν μια εύκολη επέλαση των Ταλιμπάν, στους οποίους δεν τολμούσε να αντισταθεί κανείς. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Υπάρχει ισχυρή αντίσταση.

Οι πληροφορίες που έρχονται μέσω του λογαριασμού στο twitter του έγκυρου δημοσιογράφου / αναλυτή για θέματα Μέσης Ανατολής, βόρειας Αφρικής και κεντρικής Ασίας, Babak Taghvaee, είναι πως η αντίσταση έρχεται από το Panjshir στα βόρεια και τον Ahmad Massoud.

Οι ταλιμπάν είχαν δώσει διορία στον Massoud και τις δυνάμεις του να παραδοθούν μέχρι τις 4 το απόγευμα εχθές. Φυσικά, αυτό δεν συνέβη. Οι ταλιμπάν προσπάθησαν να καταλάβουν την περιοχή της κοιλάδας Panjshir αλλά απέτυχαν, καθώς κυριολεκτικά φοβούνται να εισέλθουν σ’ αυτή.

Στην αντίσταση υπό τον Ahmad Massoud έχουν προσχωρήσει και σημαντικά στελέχη του πρώην Αφγανικού στρατού, που πιστεύουν πως οι ταλιμπάν μπορούν να νικηθούν. Μαζί τους έχουν και καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στρατιώτες. Οι ταλιμπάν, παρόλο που πλέον διαθέτουν σύγχρονα αμερικανικά όπλα, δεν γνωρίζουν πως να τα χρησιμοποιήσουν.

Επίσης, δυνάμεις από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, αλλά και Χαζάροι, έχουν φτάσει στο Panjshir με σκοπό να συνδράμουν στην αντίσταση και να εκδιώξουν τους ταλιμπάν.

Εχθές, οι Ταλιμπάν έφτασαν στην είσοδο της κοιλάδας Panjshir και κατέλαβαν κάποιες περιοχές. Όμως η αντίσταση επιτέθηκε, απελευθέρωσε τις περιοχές αυτές, σκότωσε 300 ταλιμπάν και αιχμαλώτισε αρκετούς. Επίσης, τουλάχιστον 50 ταλιμπάν αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή Andarab του Baghlan.

Η ανατίναξη της γέφυρας Doshakh κοντά στο βόρειο Salang του Panjhir, είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τουλάχιστον 1000 ταλιμπάν, τους οποίους καταδιώκουν οι δυνάμεις της αντίστασης. Μεταξύ των ταλιμπάν που καταδιώκουν οι δυνάμεις της αντίστασης είναι και ο επικεφαλής των δυνάμεων των ταλιμπάν στην επιχείρηση κατάληψης του Panjshir, ο Qari Fasih Salahuddin.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους ταλιμπάν που δρουν στο Αφγανιστάν είναι Πακιστανοί υπήκοοι.

Νωρίς σήμερα το πρωί, οι δυνάμεις της αντίστασης εξεδίωξαν τους ταλιμπάν από την Andarab. Όμως οι ταλιμπάν πήραν μαζί τους 20 ηλικιωμένους ως ομήρους, τους οποίους πιθανόν να εκτελέσουν σήμερα. Οι δυνάμεις της αντίστασης συνέλαβαν 50 ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι γυναίκες της Καμπούλ δημιούργησαν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που προειδοποιεί για το που βρίσκονται οι ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς από τους ισλαμοφασίστες.

Σύμφωνα με τον Sohail Nakhooda του London School of Economics, εδώ και μια δεκαετία το Κατάρ υποστηρίζει τους χειρότερους από τους χειρότερους ισλαμιστές και χρησιμοποιεί τους εξτρεμιστές ισλαμιστές αντιπροσώπους του για να δημιουργούν προβλήματα και στη συνέχεια επεμβαίνει και κάνει λόγο για ειρηνική μετάβαση εξουσίας και δημοκρατικές εκλογές.

Ας ελπίσουμε πως οι λεγόμενες Δυτικές και πολιτισμένες χώρες θα βοηθήσουν την αντίσταση να διώξει του ισλαμοφασίστες ταλιμπάν από το Αφγανιστάν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου