Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Προσέγγιση Τουρκίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε την επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΑΕ Sheikh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan.

Την περασμένη Τετάρτη αντιπροσωπεία από τα ΗΕΑ με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Sheikh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της επιτάχυνσης των επενδύσεων. Επίσης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Ο Sheikh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο τους χαιρετισμούς του Προέδρου των ΗΑΕ Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan και του Πρίγκηπα Διαδόχου του Αμπού Ντάμπι και αναπληρωτή επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την συνάντηση με τον Sheikh Tahnoun, αποκάλυψε ότι οι δύο πλευρές έχουν επαφές εδώ και μήνες, μέσω της ΜΙΤ, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν αυτή η συνάντηση. «Υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω στις σχέσεις μεταξύ κρατών» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από το 2011 όταν ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, οι δύο χώρες βρέθηκαν να υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές. Η Τουρκία υποστήριξε τα ισλαμικά κινήματα στην Τυνησία και την Αίγυπτο, καθώς και την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Τα ΗΑΕ αντιτίθενται στην διάδοση του ισλαμισμού και υποστήριξαν μετριοπαθή κινήματα όπως του Abdel Fatah al-Sisi στην Αίγυπτο και του Khalifa Haftar στην Λιβύη.

Η Τουρκία συντάχθηκε με το Κατάρ, ενώ τα ΗΑΕ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες και προχώρησαν στον αποκλεισμό του Κατάρ, επειδή συντάχθηκαν με το Ιράν και υποστήριζαν ισλαμικά κινήματα. Επίσης, τα ΗΑΕ θεωρούν την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση.

Τα ΗΑΕ διατηρούν στενές σχέσεις με την Ελλάδα ενώ ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους και με το Ισραήλ. 

Η αρχή για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΑΕ ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν ο Υπ.Εξ. των ΗΑΕ Anwar Gargash δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος για σύγκρουση με την Τουρκία, εκτός από το θέμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τον Μάρτιο ο Τούρκος Υπ.Εξ. Mevlut Cavusoglu επανέλαβε τις φιλοφρονήσεις και δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για εξομάλυνση των σχέσεων με τα ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ έδιωξαν από τη χώρα τον τούρκο μαφιόζο Sedat Peker που κάθε εβδομάδα ανέβαζε βίντεο στο youtube με διάφορες αποκαλύψεις για τον Ερντογάν και το κόμμα του, κάτι που ενοχλούσε την Άγκυρα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τα WAM και Ahval

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου