Οι αντιδράσεις των Αμερικανών σε θέματα ενέργειας που σχετίζονται με τη Ρωσία είναι επιλεκτικές. Δεν εξηγείται διαφορετικά το ότι αδιαφόρησαν για την μεγάλη συμφωνία μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας, η οποία καθιστά την Ευρώπη ακόμη πιο εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Η κρίση του φυσικού αερίου που έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής του σε πρωτοφανή ύψη, έχει αναγκάσει τις Ευρωπαϊκές χώρες να αναζητήσουν τρόπους κάλυψης των αναγκών τους προς όφελος των πολιτών τους.
Η Γερμανία, που πάντα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από όλους, φρόντισε να ολοκληρώσει την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream II και να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία, παρά τις έντονες και απαράδεκτες κατά την άποψή μας, αντιδράσεις των Αμερικανών.
Η Ουγγαρία, υπέγραψε συμφωνία με την Gazprom για σχετικά σταθερή τιμή στο φυσικό αέριο, εξασφαλίζοντας τις ανάγκες της για 15 χρόνια.
Η Gazprom καλύπτει το 48% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, με τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη να είναι αυξημένες κατά 23% τους πρώτους 7 μήνες του 2021. Την ίδια περίοδο, η Νορβηγία αύξησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά το 24%.
«Στην Ουγγαρία, η προμήθεια ενέργειας αποτελεί θέμα ασφαλείας και κυριαρχίας. Δεν αποτελεί ούτε οικονομικό, ούτε πολιτικό θέμα» δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός της χώρας Péter Szijjártó, προσθέτοντας πως δεν βλέπει εναλλακτική λύση εκτός από την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Το συμβόλαιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου και αφορά την αγορά 4,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Η προμήθεια του προϊόντος από τη Ρωσία στην Ουγγαρία θα γίνει μέσω δύο αγωγών: τα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα μέσω του αγωγού από τη Σερβία και το 1 δισ. κυβικά μέτρα από την Αυστρία. Καμία ποσότητα από αυτό το φυσικό αέριο δεν θα φτάνει στην Ουγγαρία μέσω Ουκρανίας. Όμως, οι αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μέσω Ουκρανίας και Ουγγαρίας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Τα ακριβή οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστά, αλλά η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υποστηρίζει πως είναι πιο συμφέροντα από ότι η παλιά συμφωνία του 1995.
Δυστυχώς, η ελίτ που κυβερνά την Ελλάδα, δεν αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να γίνει άμεση αξιοποίηση / εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας (ΑΟΖ). Η Ελλάδα έχει ακόμη μια μοναδική ευκαιρία να αποπληρώσει τα χρέη της μέσω του φυσικού αερίου που υπάρχει στο υπέδαφός της και να αποκτήσει χρήματα για ανάπτυξη προς όφελος του Ελληνικού λαού. Θα το αντιληφθούν επιτέλους όσοι κυβερνάνε αυτή τη χώρα ή θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τους παχυλούς κυβερνητικούς μισθούς εις υγείαν των κορόιδων;
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου