Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ΗΠΑ πρέπει να φύγουν από το Ιντσιρλίκ

Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να δώσει την εντολή απόσυρσης του Αμερικανικού στρατού από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin με άρθρο του στη Washington Examiner που μεταφέρει το CosmoStatus, αναλύει το γεγονός της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το χάος που προέκυψε, υποστηρίζοντας ότι η πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις βάσεις τους στο Ιράκ, τη Συρία και τη Σομαλία, θα είναι μεγάλο λάθος καθώς θα βρουν την ευκαιρία να επωφεληθούν το Ιράν, η Αλ Κάιντα και η Σαμπάμπ.

Κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, το Ιντσιρλίκ ήταν σημαντικό, καθώς η Τουρκία ήταν μία από τις 2 χώρες του ΝΑΤΟ που συνόρευε με την Σοβιετική Ένωση. Στη βάση του Ιντσιρλίκ στάθμευαν κατασκοπικά αεροπλάνα τύπου U-2, ενώ η βάση υποστήριξε τις επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού στο Λίβανο το 1958, στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν. Επίσης, στο Ιντσιρλίκ υπάρχουν περίπου 50 πυρηνικές κεφαλές, αναφέρεται στο άρθρο.

Ωστόσο, αντί για στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, το Ιντσιρλίκ είναι πλέον στρατηγική υποχρέωση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Michael Rubin.

Η Τουρκία είναι εξίσου εχθρός όσο και σύμμαχος. Ο Πρόεδρός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως δεν έχει πρόβλημα με την ιδεολογία των Ταλιμπάν. Ενώ η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν συνεχώς κλείνει προς τη Ρωσία, αναφέρεται στο άρθρο της Washington Examiner.

Κάποιοι λομπίστες που δρουν για λογαριασμό της Τουρκίας υποστηρίζουν πως το πρόβλημα είναι ο Ερντογάν και όχι η Τουρκία. Αλλά η ζημιά που έχει κάνει ο Ερντογάν, δεν θα είναι εύκολο να αναστραφεί. Κατά τα 18 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αναδιαμορφώσει εξ ολοκλήρου τον στρατό και έχει κάνει πλύση εγκεφάλου σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια μαθητές σχολείων.

Το πραγματικό πρόβλημα, δεν είναι μόνο η εχθρότητα της Τουρκίας. Είναι ότι μια μέρα, ο Ερντογάν μπορεί να εκλάβει την Αμερικανική παρουσία στο Ιντσιρλίκ ως μια ευνοϊκή ομηρία. Κάθε Αμερικανός στρατιωτικός, εργάτης και οι οικογένειές τους στο Ιντσιρλίκ, είναι πιθανοί όμηροι. Η απειλή είναι πραγματική, υποστηρίζει ο Michael Rubin.

Ο Ερντογάν δεν θα αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Πολύ συχνά προσπαθεί να κατευθύνει την οργή του κόσμου προς τους Αμερικανούς. Την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν έστρεψε τον όχλο στις πύλες της βάσης του Ιντσιρλίκ. Κατηγόρησε τον Αμερικανό διοικητή για συνέργεια στο πραξικόπημα. 

Για να το θέσουμε με απλά λόγια, το Ιντσιρλίκ αποτελεί ρίσκο, όπως το 1979 με τους ομήρους στο Ιράν, λέει ο Michael Rubin.

H αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu στη Ρουμανία. Η Ελλάδα επίσης επέκτεινε τη Ναυτική Βάση στον κόλπο της Σούδας. 

Ο μόνος χαμένος από την απόσυρση των Αμερικανών από το Ιντσιρλίκ θα ήταν η τοπική Τουρκική οικονομία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της Washington Examiner.

Ας τερματίσουμε την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία, καταλήγει το σημαντικό άρθρο του Michael Rubin στην Washington Examiner.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου