Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Όχι Αυστρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας σε Αφγανούς πρόσφυγες

Οι Πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας συμφωνούν σε κοινή γραμμή κατά της αποδοχής προσφύγων από το Αφγανιστάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για Αφγανούς πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως οι Αφγανοί θα πρέπει να μείνουν στο Αφγανιστάν ή στις γειτονικές χώρες.

«Οι παράνομοι μετανάστες πληρώνουν για να έρθουν στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να σταματήσει εκτός Ευρώπης. Πραγματικά, δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτούς στην Ευρώπη» είπε ο Τσέχος Πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τους ομολόγους του από την Σλοβακία και την Αυστρία.

Οι τρείς αυτές χώρες, μαζί με τις Πολωνία και Ουγγαρία, έχουν κρατήσει σκληρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης, οδηγώντας σε βαθιά ρήγματα για το μεταναστευτικό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μια επιλογή είναι να γίνουν συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, όπως στο παρελθόν, αλλά δεν νομίζω πως αποτελεί καλή εναλλακτική. Η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να κάνουμε του ανθρώπους να μείνουν στο Αφγανιστάν» πρόσθεσε ο Τσέχος Πρωθυπουργός.

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός αναφέρεται στην συμφωνία του 2016 μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με την ΕΕ να πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός της.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι ζουν στην Τουρκία ως 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και περίπου 300.000 Αφγανοί. Επίσης υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι μετανάστες από όλον τον κόσμο, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτζ είπε ότι η Αυστρία θα συνεισφέρει με 18 εκατομμύρια ευρώ (21,3 εκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, στο θέμα των προσφύγων.

«Θα προσπαθήσουμε να καταπραΰνουμε τον πόνο τους, αλλά συμφωνούμε ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί το 2015. Είμαστε κατά της παράνομης μετανάστευσης και θα κυνηγήσουμε τους διακινητές. Πρέπει να βρούμε λύση στην περιοχή και όχι να πυροδοτήσουμε μια νέα έξοδο προς την Ευρώπη» είπε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Ο Σεμπάστιαν Κούρτζ τόνισε ότι η Αυστρία δεν θα δεχτεί άλλους Αφγανούς, καθώς αποτελούν ένα «ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα ενσωμάτωσης».

Κατά την συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο, ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι «εάν υπάρξουν κύματα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν, τους μετανάστες θα πρέπει να περιθάλψουν οι γειτονικές χώρες. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε επαφές με τις χώρες της περιοχής».

«Οι Αφγανοί δεν πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτζ επαινώντας την Ελλάδα για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο και την φύλαξη των συνόρων της, που αποτελούν και Ευρωπαϊκά σύνορα.

Από την  πλευρά του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς είπε ότι «αυτοί που φεύγουν από το Αφγανιστάν έχουν έναν ξεκάθαρο σκοπό: την Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Ελάχιστοι θέλουν να μείνουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα δείξουμε αλληλεγγύη σε όλους, αλλά δεν θα γίνουμε πάρκινγκ ανθρώπων».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από τα Euractiv, Deutschelandfunk, Gandhara και RMXnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου