Η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η αρχή του τέλους για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, ειδικά εάν υλοποιηθούν τα όσα προκλητικά ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ δηλώνει προκλητικά και ανοιχτά πως σκοπεύει να συνεργαστεί σε τόσους πολλούς τομείς με τη Ρωσία. Ο Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ είπε στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, πως η Τουρκία θα κάνει ό, τι θέλει, ό, τι είναι συμφέρον γι’ αυτήν, θα συνεργάζεται στον στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα με την Ρωσία, ανεξάρτητα με το τι πιστεύουν οι «σύμμαχοί» της στο ΝΑΤΟ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν με τη Ρωσία, συμφωνήθηκε συναίνεση σχεδόν σε όλα. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα πίσω για τους S-400, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για αγορά περισσοτέρων συστημάτων. Επίσης, οι δύο χώρες συζητούν για την κατασκευή ακόμη 2 πυρηνικών εργοστασίων, εκτός από το Άκουγιου το οποίο ήδη κατασκευάζει η Ρωσική εταιρεία Rosatom. Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν για κοινά προγράμματα κατασκευής κινητήρων για αεροσκάφη, την πιθανή αγορά από την Τουρκία Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, κοινές ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων, ακόμη και υποβρυχίων και την κατασκευή πλατφόρμας εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων!
«Η Γερμανία στην υπόθεση των υποβρυχίων Reis έχει χαλαρώσει την υπόθεση. Αν σε περίπτωση που η Γερμανία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, τότε και εμείς θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Οι εναλλακτικές δεν τελειώνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Κατασκευάζουμε τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου. Έχουμε σκοπό να διαθέτουμε 3 πυρηνικού σταθμούς. Στον κ. Πούτιν πρότεινα αν μπορούμε να κατασκευάσουμε μαζί και τα άλλα δύο πυρηνικά εργοστάσια» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι γνωστές εδώ και χρόνια και το CosmoStatus επανειλημμένα έχει αναφερθεί στα σχέδια κατασκευής 3 πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία. Το πρώτο κατασκευάζεται στο Άκουγιου, το δεύτερο προγραμματίζεται στην Σινώπη του Ευξείνου Πόντου και το τρίτο στην Ανατολική Θράκη στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο.
Το σημαντικό στοιχείο είναι πως κάθε πυρηνικό εργοστάσιο θα διαθέτει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα διαθέτει τον μαγικό αριθμό των 12 πυρηνικών αντιδραστήρων, που βάσει Διεθνούς Συμφωνίας είναι αριθμός που απαιτείται για να έχει την δυνατότητα μία χώρα να προχωρήσει από μόνη της και νόμιμα στον εμπλουτισμό Ουρανίου, για να καλύψει τις ανάγκες της.
Όμως, ο νόμιμος εμπλουτισμός του Ουρανίου από την ίδια την Τουρκία, είναι 100% βέβαιο πως θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία και πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, κάτι που το προσπαθεί με πλάγιους τρόπους εδώ και 20 χρόνια, ευτυχώς ανεπιτυχώς.
Το πόσο θα συνεχίσουν οι Αμερικανοί να ανέχονται την «πολύτιμη» Τουρκία στο ΝΑΤΟ παραμένει άγνωστο. Εάν η Τουρκία υλοποιήσει τα σχέδιά της και παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, τότε το ΝΑΤΟ δεν θα έχει κανένα λόγω ύπαρξης και θα καταρρεύσει, καθώς κάθε χώρα θα κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα. Πιθανότατα κάποιες χώρες θα στραφούν προς τη Ρωσία, εάν τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα ταυτίζονται, ειδικά μετά το κάζο της συμφωνίας AUKUS.
Ίσως, η εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και η είσοδος της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αυστραλίας και γιατί όχι της Ινδίας, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, να αποτελούν συμφέρουσα εξέλιξη για πολλές χώρες και το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου