Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Ο υιός Καντάφι προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την Προεδρία της Λιβύης!

Μπορεί ο Μουαμάρ Καντάφι να λιντσαρίστηκε από το πλήθος των φανατικών μουσουλμάνων που επιδίωκαν την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους, μπορεί η Τουρκία να κάνει τα πάντα για να κερδίσει ο εκλεκτός των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο λαός της Λιβύης φαίνεται πως επιθυμεί να ηγηθεί της χώρας ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι.

Μετά την «Αραβική άνοιξη» που έπληξε και τη Λιβύη, ο μεγάλος γιος του συνταγματάρχη Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο για διάφορα εγκλήματα, όπως κατηγορήθηκε. Όμως, τα δικαστήρια της Λιβύης αποφάσισαν πως δεν ισχύουν οι αρχικές κατηγορίες και τον απάλλαξαν από την θανατική καταδίκη, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων για την σύλληψή του.

Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος στις εκλογές της 25ης Δεκεμβρίου 2021, εφόσον διεξαχθούν.

Η δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 3.611 Λίβυων, δίνει στον Καντάφι το 48% των ψήφων, στον Χαφτάρ το 30%, στον σημερινό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά το 17% και στον Μπασάγκα το 4% των ψήφων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ageela Saleh, δήλωσε πως κάθε πολίτης της Λιβύης έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος και για κάθε έναν υποψήφιο θα εξεταστεί εάν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος. Εφόσον δεν υπάρχει τελική καταδίκη από δικαστήριο, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές για κανέναν υποψήφιο πολίτη της Λιβύης.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ ανέθεσε πρόσφατα στον αρχηγό του στρατού, Αντιστράτηγο Αμπντέλ - Ραζέκ Αλ-Ναζόρι, να αναλάβει τα καθήκοντά του ως αρχηγός, για τρεις μήνες. Αυτή η κίνηση θα του επιτρέψει να θέσει επίσημα υποψηφιότητα για τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά (εκλεκτός της Τουρκίας) πιστεύεται ότι παρά τη δέσμευσή του πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, τελικά θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο Μπασάγκα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον αγώνα για την Προεδρία και έχει ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες με πολλούς πολιτικούς παράγοντες εντός και εκτός Λιβύης.

Πολιτικοί αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Μπασάγκα στις εκλογές, λόγω της στενής σχέσης του με τους παραστρατιωτικούς και επειδή η χώρα βυθίστηκε στο χάος κατά τη θητεία του ως Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σάραζ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου