Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Επιμένουν οι Τούρκοι για τα F-16

Επιμένουν οι Τούρκοι πως υπάρχουν συζητήσεις με τους Αμερικανούς για την αγορά 40 νέων και τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιών F-16.

Οι Τούρκοι πολιτικοί, μετά την αποβολή τους από το πρόγραμμα των F-35, αναζητούν τρόπους να συναγωνιστούν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία εκσυγχρονίζει 84 F-16 σε επίπεδο Viper, αποκτά 18+6 Rafale, ενώ υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 36 F-16 Block 50 σε επίπεδο Block 52+, με ανταλλακτικά από τα εκσυγχρονισμένα Viper.

Έτσι, ο Χουλουσί Ακάρ μετά τη σύνοδο των Υπουργών Αμύνης στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως γίνονται «τεχνικές συζητήσεις» με τους Αμερικανούς για την αγορά νέων και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών Τουρκικών F-16, καθώς κάτι τέτοιο «θα ενδυνάμωνε την άμυνα του ΝΑΤΟ».

Ήταν κατά το ταξίδι της επιστροφής του από την Αφρική όταν ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε για πρώτη φορά ότι η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ την αγορά νέων και τον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών F-16 με τα χρήματα που η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει για τα F-35, τα οποία δύσκολα θα παραλάβει ποτέ, εξαιτίας των κυρώσεων που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ λόγω της αγοράς του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Μάλιστα ο Ερντογάν υποστήριξε πως οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία τη λύση αυτή για το 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ήδη καταβάλλει η Τουρκία για τα F-35.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price δήλωσε ότι «το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να εργάζεται για την επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία για τα F-35, αλλά δεν θα προδικάσω για το αποτέλεσμα».

Την Πέμπτη, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν, με την οποία αντιτίθενται στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι Γερουσιαστές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης και Κάρολυν Μαλόνεϊ, αναφέρεται ότι οι Γερουσιαστές αντιτίθενται στην πώληση νέων και των εκσυγχρονισμό των Τουρκικών F-16, επειδή σύμφωνα με τον νόμο CAATSA του 2017 έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς των Ρωσικών S-400. Ο νόμος αυτός δεν μπορεί να παραβιαστεί με την πώληση νέων και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών F-16, υποστηρίζουν οι Γερουσιαστές.

Μάλιστα, κατά την ακρόαση του υποψήφιου πρέσβη για την Τουρκία Jeff Flake, ειπώθηκε από αυτόν και συμφωνήθηκε από τα μέλη του Κογκρέσου, ότι ισχύουν οι κυρώσεις του νόμου CAATSA και ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά επιπλέον συστήματος S-400, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ένας λόγος που το Κογκρέσο επέμεινε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ήταν εξαιτίας των σημαντικών κινδύνων που σχετίζονταν με την συνεργασία των S-400 και των F-35. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η απόκτηση από την Τουρκία των (F-16) Block 70 και συσκευών για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων (F-16), δημιουργούν τους ίδιους κινδύνους όσο η Άγκυρα συνεχίζει να κατέχει το Ρωσικό σύστημα S-400. Καθώς ο εκσυγχρονισμός των F-16 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για εμάς και τους έμπιστους συμμάχους μας, η διαδικασία αποτελεί ρίσκο το οποίο δεν θεωρούμε αποδεκτό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή των Γερουσιαστών.

Απομένει να αποκαλυφθεί εάν πράγματι οι Αμερικανοί πρότειναν στους Τούρκους τον εκσυγχρονισμό των παλαιών και την αγορά νέων F-16, ή εάν η όλη υπόθεση αποτελεί μια από τις συνηθισμένες τεχνικές παζαριού της Τουρκίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τα Russia Today, Ahval και Hellas Journal.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου