Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Σε ύψιστη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας

Η κατάσταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας είναι τεταμένη, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση ενός Αμερικανικού και ενός Καναδικού πολεμικού πλοίου στο στενό Ταϊβάν – Κίνας και τις δηλώσεις των Αμερικανών πως εγγυούνται την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Κινεζικών Global Times, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που διασχίζουν το στενό της Ταϊβάν ένα Αμερικανικό αντιτορπιλικό τύπου Arleigh Burk και μία Καναδική φρεγάτα τύπου Halifax.

Οι Κινέζοι διατυπώνουν την άποψη ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν πλέον να αντιπαρατεθούν μόνοι τους με την Κίνα και γι’ αυτό φέρνουν μαζί τους συμμάχους. Από την άλλη, είναι βέβαιο πως οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν στους Κινέζους ότι δεν είναι μόνοι τους, δηλαδή υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν έμπρακτα την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Από την Κινεζική πλευρά γίνεται γνωστό με κάθε τρόπο ότι ο Κινεζικός μηχανισμός διαθέτει την ωριμότητα και την ικανότητα να εντοπίζει έγκαιρα και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε προκλητικές ενέργειες στρατιωτικών μέσων, για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια της χώρας, ενώ από την Παρασκευή έχει τεθεί σε ύψιστη ετοιμότητα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και είναι έτοιμος να πολεμήσει οποιαδήποτε στιγμή.

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες από το πρωί της Παρασκευής, τα δύο πλοία (το Αμερικανικό και το Καναδικό) εντοπίστηκαν να πλέουν στο στενό της Ταϊβάν, με κατεύθυνση βόρεια. 

Σύμφωνα με το Global Firepower για το 2021, ο Καναδάς καταλαμβάνει την 21η θέση σε σύνολο 140 κρατών, σε σχέση με την στρατιωτική του δύναμη, η οποία περιλαμβάνει 112.500 άνδρες, 337 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 63 είναι μαχητικά, ενώ τα πολεμικά του πλοία ανέρχονται σε 64.

Οι Κινέζοι διατυπώνουν την άποψη πως ο Καναδάς αποτελεί έναν «γάιδαρο μεταμφιεσμένο σε λιοντάρι», καθώς ο στρατός του τον κατατάσσει στις μεσαίες δυνάμεις, ενώ η σύγκρισή του με τον Κινεζικό, τον Ρωσικό και τον Αμερικανικό, είναι χαοτική.

Στο δημοσίευμα επικαλούνται ειδικοί στα στρατιωτικά που υποστηρίζουν ότι η Καναδική φρεγάτα τύπου Halifax υπολείπεται πολύ έναντι των Κινεζικών πολεμικών πλοίων.

Το πρωί του Σαββάτου οι Κινέζοι εντόπισαν και ένα Αμερικανικό κατασκοπευτικό ΜΕΑ τύπου MQ-4C γύρω από την Ταϊβάν.

Την Παρασκευή, Ρωσικά πλοία κυνήγησαν και έδιωξαν από την Ιαπωνική θάλασσα το Αμερικανικό καταδρομικό USS Chafee που προσπάθησε να παραβιάσει τα Ρωσικά χωρικά ύδατα κατά τη διάρκεια ασκήσεων μεταξύ του Ρωσικού και του Κινεζικού ναυτικού.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως το πλοίο τους πραγματοποιούσε επιχειρήσεις σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε τις ενέργειες του Αμερικανικού πλοίου «αντιεπαγγελματικές» ενώ «αγενώς παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο κατά την αποτροπή σύγκρουσης πλοίων στη θάλασσα».

Την Παρασκευή, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι «η Ρωσία βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Η Ταϊβάν αποσχίστηκε από την Κίνα το 1949. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής Sun, οι Κινέζοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι αποσταθεροποιούν την περιοχή, ότι κάνουν το άσπρο μαύρο, ζητούν να σταματήσουν να εκπαιδεύουν τον στρατό της Ταϊβάν και θα πρέπει να τερματίσουν τις παρεμβάσεις, καθώς η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία έναν υπερηχητικό πυρηνικό πύραυλο, που πρώτα μπορεί να κάνει τον γύρω της γης και μετά να κατευθυνθεί από το κέντρο ελέγχου σε κάποιον στόχο και να τον πλήξει. Αυτό κάνει δύσκολο τον εντοπισμό του και φυσικά την αντιμετώπισή του, ενώ δείχνει το τεχνολογικό άλμα που έχουν επιτύχει οι Κινέζοι.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του νέου Κινεζικού υπερηχητικού πυραύλου βρίσκεται στο ότι μπορεί να περάσει πάνω από τον νότιο πόλο και μετά να κατευθυνθεί βόρεια προς τις ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις ΗΠΑ, καθώς το Αμυντικό τους σύστημα είναι επικεντρωμένο σε απειλές από τα βόρεια και όχι από τα νότια, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος της Κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η Κίνα «δεν έχει παγκόσμια στρατηγικά σχέδια για στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως οι ΗΠΑ, ενώ δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών με άλλες χώρες. Η ανάπτυξη όπλων είναι μόνο αμυντική».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



1 σχόλιο: