Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Υπογραφή Αμυντικής και Εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας

Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία ενίσχυσης των Αμυντικών και των Εμπορικών δεσμών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Λονδίνο όπου και υπέγραψε την σχετική συμφωνία με την Βρετανίδα ομόλογό του Liz Truss.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συσφίξουν τις σχέσεις τους σε θέματα εξωτερική πολιτικής, εμπορίου, ασφάλειας και ψηφιακής συνεργασίας. Επίσης, αναμένεται να ενεργοποιηθούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των θαλασσίων σχέσεων.

«Το πλαίσιο που υπογράψαμε με την Ελλάδα θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις για τις δύο χώρες, επιτρέποντας καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών, των επενδυτών και της βιομηχανίας, ενώ βασίζεται στην ισχυρή συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα, καθώς προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε κακοήθεις παράγοντες που απειλούν να διαταράξουν τις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας» δήλωσε χαρακτηριστικά η Liz Truss.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας είπε ότι το εγχείρημα αποδεικνύει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν κατέστρεψε τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά αποδείχθηκε «ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες και πιο τίμιες διμερείς σχέσεις».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την συμφωνία των δύο χωρών που περιλαμβάνει τον τομέα της Άμυνας, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Σε διαδικτυακή ομιλία του στο Royal United Services Institute, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τις απειλές πολέμου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο (σε σχέση με την Τουρκία) χτίζοντας συνεργασίες με την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προσπαθεί να συσφίξει τις σχέσεις της με την Αλγερία, το Μπαχρέιν, το Ιράκ και την Τυνησία, επειδή «ο λόγος είναι απλός: η σταθερότητα γύρω από αυτές τις χώρες σημαίνει σταθερότητα για την περιοχή και σταθερότητα και για εμάς».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από το The National News


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου