Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΕΔΕΥ: Ευκαιρία για έσοδα 250 δισ. για την Ελλάδα από τους υδρογονάνθρακες

Σε αντίθεση με όσα διακινούνται τον τελευταίο καιρό για μη εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας, η εκμετάλλευσή τους δεν είναι αντίθετη στην λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, ενώ θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το Ελληνικό χρέος των 340 δισ.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος, δήλωσε πως πρέπει να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς υπάρχει μέλλον στην αγορά για 30 τουλάχιστον χρόνια.

«Ρόλος μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην αγορά των υδρογονανθράκων. Μετά από ένα μούδιασμα, ίσως τώρα είναι η στιγμή να αναθεωρήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχει μέλλον στην αγορά και ο δικός μας ρόλος είναι να καλλιεργήσουμε αυτές τις ευκαιρίες» είπε ο CEO της ΕΔΕΥ.

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος τόνισε ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζει η ΕΔΕΥ από τις εταιρείες, αλλά και τις επενδύσεις που έχουν γίνει από την ίδια, το εκτιμώμενο μέγεθος των κοιτασμάτων στη χώρα μας φτάνει τα 250 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Η εκτίμηση της ΕΔΕΥ έγινε πριν την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, υπολογίζοντας για το πετρέλαιο 50 με 60 δολάρια το βαρέλι. Στις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα νούμερα είναι έως και 4 φορές υψηλότερα, άρα μπορεί να συμπεράνει κανείς έσοδα μέχρι και 1 τρισ. Σε βάθος 25ετίας.

«Είμαστε σε περίοδο ζυμώσεων ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε ο κ. Στεφάτος τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Όπως τόνισε ο CEO της ΕΔΕΥ, το φυσικό αέριο έχει τρία πλεονεκτήματα, καθώς σταθεροποιεί το νέο ενεργειακό μείγμα, δεν αντιτίθεται στους φιλόδοξους στόχους για ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές αερίου μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου.

Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα ότι διαθέτει έτοιμες υποδομές, όπως διυλιστήρια, αγωγούς και τερματικό σταθμό LNG, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν υποδομές φυσικού αερίου ταυτόχρονα με υποδομές ΑΠΕ όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

«Έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 30 χρόνια που θα χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο ως καύσιμο ενώ στη συνέχεια οι υποδομές μπορούν να αξιοποιηθούν για το υδρογόνο. Στην Ελλάδα έχουν έρθει πολύ μεγάλες εταιρείες και αυτές δεν επενδύουν χωρίς λόγο» σημείωσε ο κ. Στεφάτος.

«Η διεθνής ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί σε ορίζοντα 20ετίας, λόγω του ρόλου του ως καύσιμου-γέφυρα προς τη μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα βασισμένα σε ΑΠΕ. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπει αύξηση 40% στη ζήτηση για φυσικό αέριο. Είναι επομένως σαφές ότι το φυσικό αέριο καλείται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Επομένως, η χρήση του δεν ανταγωνίζεται τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ. Δεν υπάρχει δίλημμα «φυσικό αέριο ή ΑΠΕ». Το φυσικό αέριο είναι σημαντικός εταίρος για την ενεργειακή μετάβαση» είπε χαρακτηριστικά ο CEO της ΕΔΕΥ.

Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες έρευνας κοιτασμάτων σε όλες τις υποσχόμενες περιοχές, δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες. Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να απολαύσει τα έσοδα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που του χάρισε η φύση. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί σημαία στην πολιτική ΕΕ και ΗΠΑ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από Capital και Energy Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου