Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Η Βρετανία απειλεί με αναστολή χορήγησης βίζας τις χώρες που δεν συνεργάζονται σε θέματα επαναπατρισμού και απελάσεων

Η κυβέρνηση της Βρετανίας απειλεί να διακόψει τη χορήγηση βίζας σε χώρες που δεν συνεργάζονται και αρνούνται να πάρουν πίσω τους πολίτες τους οι οποίοι μετανάστευσαν παράνομα στην Βρετανία.


Μήπως η κυβέρνηση της Βρετανίας διαβάζει CosmoStatus; Σίγουρα όχι. Όμως ακριβώς αυτή ήταν η πρόταση που διατυπώθηκε στο χθεσινό άρθρο του CosmoStatus, δηλαδή η επιβολή κυρώσεων από την φοβική ΕΕ στις χώρες που αρνούνται να δεχτούν πίσω τους υπηκόους τους που φτάνουν παράνομα στην ΕΕ.
Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.

Θυμίζουμε πως πολλές φορές έχουμε αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ και η άρνηση πολλών χωρών να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους.

Εάν ψηφιστεί ο νέος νόμος, η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Priti Patel, θα έχει το δικαίωμα να μην εκχωρεί βίζα ή να αυξήσει δραματικά την χρέωση για παροχή βίζας στις χώρες που δεν συνεργάζονται με την Βρετανία στο θέμα των απελάσεων, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent.

Κάποιοι στην Βρετανία φοβούνται πως οι χώρες αυτές θα προχωρήσουν σε αντίποινα προς τη Βρετανία και θα δυσκολέψουν την πρόσβαση στους Βρετανούς πολίτες που θα θελήσουν να τις επισκεφτούν για τουρισμό, για επαγγελματικούς λόγους, ή για να επισκεφτούν συγγενείς τους. Τελικά όμως, χαμένες θα βγουν οι χώρες αυτές και όχι η Βρετανία.

Ο νόμος αφορά και όσους δεν έλαβαν άσυλο και επομένως δεν έχουν δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη Βρετανία. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως πολλοί αλλοδαποί δεν έχει γίνει δυνατό να απελαθούν, εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας των χωρών προέλευσής τους, οι οποίες είτε αρνούνται να προβούν στον έλεγχο των στοιχείων των υπηκόων τους, είτε καθυστερούν υπερβολικά.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υπερηφανεύεται για την ιστορία του ως χώρα ανοιχτή στον κόσμο, αλλά δικαιούμαστε να αναμένουμε από τους διεθνείς εταίρους μας να συνεργαστούν μαζί μας για να στείλουμε πίσω όσους ανθρώπους δεν δικαιούνται να βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κάποιοι επικίνδυνοι κακοποιοί. Είναι άδικο για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους φορολογούμενους να βλέπουν την πίεση που δημιουργείται στις δημόσιες υπηρεσίες από τους αλλοδαπούς που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στη χώρα» δήλωσε η Υπουργός Priti Patel.

Ο νόμος προβλέπει την αύξηση του κόστους απόκτησης βίζας επίσκεψης στη Βρετανία, που μπορεί να φτάσει τα 200 ευρώ, την αύξηση του χρόνου διεκπεραίωσης της αίτησης, ή ακόμη και την ολοκληρωτική άρνηση παραχώρησης βίζας στους πολίτες κάποιας χώρας. Ο νόμος αφορά όλων των ειδών τις άδειες, τουριστική, σπουδών, εγκατάστασης και εργασίας. Πάντως, προβλέπονται και εξαιρέσεις για ειδικές περιπτώσεις.

Στον νόμο προβλέπεται και η απόδοση ηλικίας με βάση επιστημονικά στοιχεία σε όσους υποστηρίζουν πως είναι ανήλικοι και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ μετατρέπεται σε κακούργημα η άφιξη στη Βρετανία με μικρές βάρκες και παράτυπους τρόπους, ενώ προσφέρεται κάλυψη στους συνοριοφύλακες στην περίπτωση που σκοτώσουν μετανάστες κατά την επιχείρηση απώθησής τους στη θάλασσα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου