Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Η Ουκρανία ετοιμάζει εργοστάσιο κατασκευής Τουρκικών ΜΕΑ Bayraktar

Την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε η Ουκρανία ότι θα κατασκευαστεί εργοστάσιο κατασκευής Τουρκικών οπλισμένων ΜΕΑ τύπου Bayraktar.

Τα οπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία κατά των φιλορώσων ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία και προφανώς η δημιουργία του εργοστασίου για κατασκευή Τουρκικών ΜΕΑ στην Ουκρανία θα ενοχλήσει την Ρωσία, αναφέρεται δε δημοσίευμα του Al Arabiya.

Το μέρος που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο έχει ήδη επιλεγεί, ανακοίνωσε ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu από την πόλη Lviv που βρίσκεται στην Δυτική Ουκρανία. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην πόλη Vasylkiv που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο. 

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία σύσφιξης των σχέσεών τους σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου το αμυντικού τομέα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Andriy Taran και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τουρκικής βιομηχανίας Baykar που παράγει τα ΜΕΑ Bayraktar υπέγραψαν συμφωνία δημιουργίας κοινού κέντρου εκπαίδευσης και συντήρησης για τα ΜΕΑ στην Ουκρανία.

«Περιμέναμε πολύ καιρό αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντική στιγμή για εμάς» δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky.

Η Ουκρανία σκοπεύει να αποκτήσει 50 ΜΕΑ TB2 Bayraktar, που αποτέλεσαν σημαντικότατο παράγοντα στους πολέμους στη Συρία, την Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όμως η πώληση των συγκεκριμένων Τουρκικών ΜΕΑ στην Ουκρανία, θέτει την Άγκυρα σε δύσκολη θέση, καθώς συνεργάζεται στρατιωτικά με την Ρωσία, που αποτελεί αντίπαλο της Ουκρανίας.

Η αιματηρή διένεξη της Μόσχας με το Κίεβο στην Ανατολική Ουκρανία από το 2014, με τους 13.000 νεκρούς και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, αποτελούν δύσκολη εξίσωση για την Άγκυρα, που προσπαθεί να πετύχει τους πονηρούς της σκοπούς συνεργαζόμενη με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα θέλει να πουλά όπλα στην Ουκρανία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου