Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ενεργειακό σοκ σε σχέση με τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ζήτηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς, ενώ δεν υπάρχουν νέα κοιτάσματα για να καλυφθεί η ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πάρα πολλά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Οι τιμές αυξάνουν παρά το ότι ακόμη είναι καλοκαίρι, όπου η ζήτηση είναι χαμηλή. Το γεγονός αυτό προμηνύει δύσκολο χειμώνα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα και στο κόστος μεταφοράς. Αυτά συμβαίνουν ενώ οι πολιτικοί αποφάσισαν να υπάρξει μετάβαση στην λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια και την από-ανθρακοποίηση της Ευρώπης.
«Το πρόβλημα δεν έχει καν ξεκινήσει. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο χειμώνα» υποστηρίζει ο Julien Hoarau αναλυτής της Γαλλικής EnergyScan.
Τα συμβόλαια για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα έφτασαν σε τιμές ρεκόρ στην Ολλανδία, την Βρετανία και την Γερμανία. Ο ζεστός καιρός και η χαμηλή ένταση των ανέμων μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αύξησαν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της τιμής του άνθρακα κατά 70% στην Ευρώπη και την εκτόξευση του κόστους ρύπανσης της Ευρώπης σε ιστορικό υψηλό.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονται. Η Ρωσία έχει μειώσει την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ στην Ασία αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, που σε άλλες εποχές θα κατευθυνόταν στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στη δική της παραγωγή φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν διακοπές της ροής από τη Βόρεια Θάλασσα. Η εγχώρια παραγωγή είναι σε πτώση, με το γιγαντιαίο πεδίο φυσικού αερίου Groningen στην Ολλανδία να κλείνει, τρία χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές που διαπραγματεύονται σε τιμές ακριβότερες και από το αργό πετρέλαιο.
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν ήδη οδηγήσει τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο υψηλότερο ποσοστό του από το 2008. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4% τον Αύγουστο ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ζώνη του ευρώ έχει θέσει όριο το 2%. Τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμη χειρότερα στην Ευρώπη, εάν επαναληφθεί ο κρύος καιρός του 2018,.
Σύμφωνα με την Citygroup Inc οι τιμές της ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές ίσως αυξηθούν ως και 20% μέσα στον χειμώνα και ίσως γίνουμε μάρτυρες «του φάσματος της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη».
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Βρετανία έχουν ήδη αυξηθεί, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το κρύο. Πάντως τα αποθέματα ενέργειας στην Βρετανία θα είναι μικρότερα φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία διανομής National Grid Plc.
«Καθώς οι τιμές αυξάνουν, επαφίεται στις κυβερνήσεις για το πως θα αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας» λέει ο Glenn Rickson, επικεφαλής αναλυτής για την ενέργεια στην Ευρώπη της S&P Global Platts στο Λονδίνο.
Οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο έχουν κάνει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα επικερδή, αναγκάζοντας την αύξηση των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπής.
Η εταιρεία National Grid ESO της Βρετανίας που είναι αρμόδια για την εξισορρόπηση της ενέργειας στη χώρα, ανακοίνωσε πως αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω άνθρακα (λιγνίτη) στη χώρα και έφτασε το 3%, αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.
Το εργοστάσιο West Burton A πήρε εντολή να ξεκινήσει την παραγωγή, ενώ βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας.
Η Ένωση Πυρηνικής Βιομηχανίας της Βρετανίας ζήτησε την δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, καθώς εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αντί να υπάρξει σύντομα μηδενική παραγωγή ηλεκτρισμού από χρήση άνθρακα / λιγνίτη, θα υπάρξει αύξηση.
Η κρίση έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί επιτέλους τα ενεργειακά της αποθέματα. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή και καθυστερήσεις. Τα αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, μπορούν να σώσουν τους καταναλωτές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας είναι μονόδρομος.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου