Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Η διαχρονική αποτυχία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Υπάρχει κάποιος Έλληνας σήμερα που να πιστεύει πως διαχρονικά η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πετυχημένη;

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με αποφάσεις που έπρεπε να λάβει για την στάση που θα κρατούσε και θα ακολουθούσε σε μια σειρά σοβαρών προκλήσεων.

Ανήκει η Ελλάδα στη Δύση; Είναι προτιμότερο να ανήκει στην ΕΟΚ – Ευρωπαϊκή Ένωση; Δραχμή ή ευρώ; Προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας μέσω της ένταξής της στην ΕΕ; Συμβιβασμός με τα Σκόπια για την ονομασία της χώρας τους; Συμβιβασμός με την Αλβανία σε σχέση με την Ελληνική μειονότητα; Συμβιβασμός στην κατάληψη της Κύπρου από την Τουρκία; Καλές σχέσεις με την Ρωσία ή τις ΗΠΑ; Είναι φίλοι μας οι Ισραηλινοί ή οι Άραβες;

Όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο, σίγουρα ανήκετε στους σκεπτόμενους Έλληνες, που επιθυμούν το καλό της πατρίδας και μόνο, χωρίς συμβιβασμούς υποτέλειας και ηττοπάθειας.

Ως CosmoStatus θα θέλαμε να εξετάσουμε τα θέματα αναλυτικά και να προχωρήσουμε και σε προτάσεις προς εξέταση.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα βρέθηκε στη δύνη του εμφυλίου πολέμου, επειδή οι κομμουνιστές προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία της χώρας διά των όπλων και όχι μέσω δημοκρατικών εκλογών. Ευτυχώς, δεν τους επετράπη να πετύχουν τον σκοπό τους και να εγκαθιδρύσουν μια αριστερή δικτατορία όπως αυτή που έζησαν οι λαοί του Ανατολικού μπλοκ (Ρουμανία, Αλβανία, Ανατολική Γερμανία, Ρωσία κλπ).

Την δεκαετία του ‘50 η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό σήμαινε πως ανήκε στην δημοκρατική Δύση, η οποία προσπαθούσε να αποτρέψει την εξάπλωση του κομμουνισμού.

Μετά την δικτατορία του 1967, η Ελλάδα μπήκε σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μια συμμαχία οικονομικού κυρίως περιεχομένου, ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, αλλά και παροχής χρημάτων προς τα φτωχότερα κράτη - μέλη, ώστε και αυτά να αναπτυχθούν και να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους μέσω της αύξησης του ΑΕΠ. Η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος της ΕΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Πολλά «πακέτα» πολλών δισεκατομμυρίων εισέρρευσαν στη χώρα από την ΕΟΚ, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε.

Όταν οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν πως ήθελαν να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο, κυρίως οικονομικά, η Ελλάδα αποφάσισε να ακολουθήσει και τελικά υιοθέτησε το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Εκ του αποτελέσματος, αυτό αποδείχθηκε λάθος, καθώς η Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πτώχευσε. Τελικά, ήταν λάθος η εγκατάλειψη της παντοδύναμης τότε στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια φτηνής Δραχμής, για χάρη του ακριβού ευρώ.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε εκεί. Τι σόι Ένωση είναι αυτή, εάν δεν επικρατεί σε όλες τις χώρες, ακριβώς το ίδιο οικονομικό σύστημα (μισθοί, συντάξεις, φόροι, ΦΠΑ), το ίδιο νομικό σύστημα, το ίδιο σύστημα υγείας και φυσικά το ίδιο σύστημα Άμυνας;

Δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για μία ενωμένη Ευρώπη, με κοινό νόμισμα, χωρίς να υπάρχει κοινή Οικονομική πολιτική και κυρίως κοινή Εξωτερική πολιτική, κοινή Άμυνα, δηλαδή κοινός στρατός!

Σε μία χώρα, όπως για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Γερμανία ή οι ΗΠΑ, τα πάντα είναι κοινά. Την ίδια οικονομική πολιτική αντιμετωπίζει ο κάτοικος της Βαυαρίας και αυτός της Βεστφαλίας. Στον ίδιο στρατό κατατάσσεται ο κάτοικος της Νέας Υόρκης και αυτός του Λος Άντζελες. Την ίδια εξωτερική πολιτική σε σχέση με την ασφάλεια από κάποιον εχθρό απολαμβάνει ο κάτοικος του Βερολίνου και ο κάτοικος του Αμβούργου.

Επομένως, στην δήθεν Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα πρέπει ο κάτοικος της Ελλάδας να αναγκάζεται να ξοδεύει δισεκατομμύρια για την αγορά νέων υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, φρεγατών, αρμάτων και λοιπών οπλικών συστημάτων, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την Τουρκική επιθετικότητα; Γιατί στο σημείο της Άμυνας δεν υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία; Υπάρχει όμως Ενωμένη Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα, επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξαιτίας των χρημάτων που πρέπει να ξοδευτούν για την αγορά όπλων, αναγκαίων για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας.

Τι έκανε η Ελληνική Εξωτερική πολιτική για να αναγκάσει την Ενωμένη Ευρώπη να καταλάβει το υπαρξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα έναντι της Τουρκίας; Όσο και αν υποτίθεται προσπάθησε, απέτυχε. Για ποιο λόγο δεν κράτησε σθεναρή στάση, όπως κρατάνε οι χώρες του Βίζεγκραντ στο θέμα της κατανομής των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών; Τι έπαθαν οι χώρες αυτές από την ΕΕ; Τους έκανε ντα; Τίποτα δεν έπαθαν! Προασπίστηκαν τα συμφέροντά τους, σε βάρος των άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας που έχει γίνει ένα απέραντο hot spot.

Πως κατάφερε η Ελληνική Εξωτερική πολιτική να αναγκάσει τις χώρες της δήθεν Ενωμένης Ευρώπης να ταχθούν στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων; Απέτυχε! Γιατί πέτυχαν τα Σκόπια και απέτυχε η Ελλάδα; Κάποιοι προφανώς ήταν ανίκανοι. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να «συμβιβαστούμε» με το Βόρεια Μακεδονία, το οποίο δεν ήταν τελικά erga omnes. Δυστυχώς, η Ελληνική διπλωματία, απέτυχε να αναγκάσει τους Σκοπιανούς κλέφτες του Ονόματος και της Ιστορίας της Ελληνικής Μακεδονίας να ονομάζονται έστω Βόρεια Μακεδονία, η υπηκοότητά τους να είναι Βορειομακεδονική, τα προϊόντα τους Βορειομακεδονικά, η γλώσσα τους Βορειομακεδονική κλπ. Σε ποιο σημείο στάθηκε η δήθεν Ενωμένη Ευρώπη δίπλα στην Ελλάδα και απαίτησε από τους Σκοπιανούς να συμμορφωθούν στις δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδας; Πουθενά!

Λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει και με την Αλβανία. Με ποιον τρόπο κατόρθωσε η Ελληνική εξωτερική πολιτική να επιβάλλει την εφαρμογή της Συνθήκης που προβλέπει αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο και τον Ελληνισμό; Πως βοήθησε την Ελλάδα η δήθεν Ενωμένη Ευρώπη; Πως «τράβηξε το αυτί» της Αλβανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου;

Στο θέμα της Κύπρου, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής δήθεν Ένωσης τελεί υπό κατοχή και αντί η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην κατοχική δύναμη, επενδύει σ’ αυτήν κατασκευάζοντας συνεχώς νέα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων και την χρηματοδοτεί για να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί κάποτε και αυτή στην ΕΕ. Μια Τουρκία που δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δημοκρατία!

Αντί η ΕΕ να κατευθύνει την δημιουργία νέων εργοστασίων αυτοκινήτων εντός της ΕΕ, τα στέλνει συνεχώς εκτός, σε βάρος των Ευρωπαίων εργαζομένων!

Πως αντέδρασε η δήθεν ενωμένη Ευρώπη στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας; Έστειλε φρεγάτες και αεροσκάφη για να υπερασπιστούν την Κύπρο έναντι της Τουρκικής θαλάσσιας εισβολής; Απαγόρεψε την προσγείωση των Τουρκικών Αερογραμμών στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να συμμορφωθεί στο Διεθνές Δίκαιο; Δεν έκανε τίποτα!

Εδώ και τουλάχιστον 2 δεκαετίες, εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Οι Τούρκοι δουλέμποροί θησαυρίζουν περνώντας παράνομα στην Ελλάδα, που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος, όποιον Ασιάτη ή Αφρικανό πληρώνει αδρά. Φυσικά, η Τουρκία κερδίζει δισεκατομμύρια και από το εμπόριο φουσκωτών σκαφών, εξωλέμβιων μηχανών και σωσιβίων. Πως αντέδρασε η Ελληνική διπλωματία; Πως αντέδρασε η Ευρωπαϊκή διπλωματία; Προχώρησε σε μία δήθεν συμφωνία το 2016, η οποία δεν τηρείται. Η Τουρκία απειλεί συνεχώς την Ευρώπη, πως θα ανοίξει την κάνουλα των παράνομων μεταναστών. Ποιος όμως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα; Η Ελλάδα! Οι Έλληνες θα κινδυνέψουν να μετατραπούν σε μειονότητα εντός της χώρας τους! Ποια ήταν τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις απειλές; Πως αντέδρασε η ΕΕ στις ανυπόστατες κατηγορίες της Τουρκίας προς την Ελλάδα, πως δήθεν πυροβολεί τους παράνομους μετανάστες και τους στέλνει πίσω στην Τουρκία τραυματισμένους; Πως; Με τη χρηματοδότηση του Τουρκικού καθεστώτος, για να μην ανοίξει εντελώς τη κάνουλα;

Η Τουρκία υπερεξοπλίζεται. Υπερεξοπλίζεται και αισθάνεται πανίσχυρη. Κατάφερε να κερδίσει τα πάντα στη Συρία. Υπέκυψαν στα καπρίτσια της οι ΗΠΑ και υπήρξε συμφωνία με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν να της επιβάλλουν κυρώσεις για την αγορά των Ρωσικών S-400. Έτσι, της άνοιξε η όρεξη και διαρρέεται πως θα αγοράσει και Su-35.

Ποιος θα σταματήσει την Τουρκία, όταν αυτή κατασκευάζει δικά της άρματα μάχης (Altay), δικά της πυροβόλα (Firtina), δικά της επιθετικά ελικόπτερα (T129), δικές της κορβέτες (Milgem), δικούς τους βαλλιστικούς πυραύλους (Yildirim), δικά της εξοπλισμένα drone (Bayraktar), ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και η έναρξη προγράμματος για Τουρκικά υποβρύχια; Φυσικά, υπάρχει και η πρόθεση κατασκευής Τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς (TF-X). Η πρόθεση της Τουρκίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων, δεν είναι νέα. Νέο είναι το ξαφνικό ενδιαφέρον των ΜΜΕ για το θέμα.

Όσο «κακά» κι αν είναι τα Τουρκικής κατασκευής όπλα, σε μεγάλους αριθμούς, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από την Ελληνική άμυνα. Μόνο ένας ενιαίος Ευρωπαϊκός Στρατός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την μαζικότητα των Τουρκικών όπλων.

Το άρθρο που διαβάζετε, δεν αποτελεί μανιφέστο ηττοπάθειας ή εκθείασης των Τουρκικών επιτευγμάτων. Σίγουρα δε, δεν αποτελεί προώθηση της ανάγκης για περισσότερη Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και δημιουργίας ευρωστρατού.

Το άρθρο θέλει να τονίσει πως η Ελλάδα επένδυσε πάρα πολλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επένδυσε στη βοήθεια από την ΕΕ, η οποία δεν ήρθε ποτέ με τον τρόπο που την επιζητούσε η Ελλάδα. Η Ελλάδα επένδυσε πολλά και λανθασμένα, στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με την ελπίδα πως η Τουρκία θα μεταμορφωθεί σε μια κανονική χώρα, που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, θα σέβεται τα σύνορα και τις συνθήκες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα.

Ο στόχος της Ελλάδας απέτυχε. Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Ευρωπαϊκή χώρα με τον τρόπο που επιθυμεί η Ελλάδα. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται μόνο το δίκαιο του ισχυρού. Η Τουρκία προωθεί συνεχώς και μεθοδικά τα επεκτατικά της σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Πλέον, οι Τούρκοι πολιτικοί μιλάνε δημοσίως για την «γαλάζια πατρίδα» και τα «σύνορα της καρδιάς» τους. Η Τουρκία αισθάνεται συνεχώς ισχυρότερη. Μόλις αισθανθεί πως είναι ισχυρότερη από την Ελλάδα, τότε θα εφαρμόσει το σχέδιό της για κατάληψη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Θράκης. Είναι ζήτημα χρόνου.

Η Ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανήκει δογματικά στη Δύση. Από τη στιγμή που η Τουρκία μπορεί να ισορροπεί μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσίας και Ιράν, μπορεί και η Ελλάδα. Δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα να προδώσει τους υποτιθέμενους συμμάχους της. Χρειάζεται να είναι πιο ευέλικτη και όχι δεδομένη.

Εάν η Κίνα προσφέρει χρήματα στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων, τα οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ αδυνατούν να αντι-προσφέρουν, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τις Κινεζικές επενδύσεις. Εάν η Ρωσία ανοίξει την αγορά της στα Ελληνικά γεωργικά προϊόντα και η ΕΕ δεν μπορέσει να τα απορροφήσει αυτή, τότε η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να στηρίζει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας για χάρη της Ουκρανίας, που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εάν το Ιράν πουλήσει πετρέλαιο σε τιμές χαμηλότερες από ότι μπορεί η Ελλάδα να το προμηθευτεί από άλλες αγορές, τότε η Ελλάδα θα προμηθευτεί πετρέλαιο από το Ιράν. Είναι απλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Όπως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σύνθημα «πρώτα η Αμερική» και το εφαρμόζει, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν επιτέλους και οι Έλληνες πολιτικοί. Πρώτα η Ελλάδα! Θα πρέπει οι πολιτικοί να υπερασπίζονται το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων και όχι των Ευρωπαίων ή του ΝΑΤΟ.

Εφόσον το Ισραήλ μπορεί να εγγυηθεί ή να προσφέρει κάποια ισχυρά ανταλλάγματα, φυσικά και η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ο σημαντικότερος εταίρος του Ισραήλ. Η ανταλλαγή πληροφοριών, η ανταλλαγή υψηλής στρατιωτικής τεχνολογίας, ακόμη και η αγορά πυρηνικής τεχνολογίας, θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ. Γιατί η Ελλάδα και το Ισραήλ, συνορεύουν με «εχθρούς».

Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να ανασυγκροτήσει και να ενεργοποιήσει την αμυντική της βιομηχανία. Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο παρελθόν πως είναι ικανή να παράξει αξιόλογα οπλικά συστήματα.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκινήσει η παραγωγή όλων των τύπων πυρομαχικών που είναι απαραίτητα για τον Ελληνικό Στρατό. Από σφαίρες, μέχρι βόμβες και τορπίλες. Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη Ελληνικών drone. Επιτήρησης και εξοπλισμένων. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Ο ΕΣ χρειάζεται νέα οχήματα. Η ΕΛΒΟ είναι ικανή να τα παράξει. Τεχνογνωσία και σχέδια για ναυπήγηση Ελληνικών πάνοπλων Πυραυλακάτων, Κορβετών, Φρεγατών, ακόμη και Υποβρυχίων, υπάρχουν. Θέληση κα όραμα από τους κυβερνόντες υπάρχει;

Όσον αφορά το μεγάλο ερώτημα, για το που θα βρεθούν τα χρήματα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως αν υπάρξει σχέδιο, πραγματικό σχέδιο που θα εκπονηθεί από ειδικούς, τα χρήματα θα βρεθούν.

Ας παραδειγματιστούμε από την υπόλοιπη Ευρώπη στο θέμα της οικονομίας. Αντί να υπάρχουν δυσβάσταχτοι φόροι, ας γίνει το αυτονόητο: μόνο 10% φορολογία σε όλους. Ο ΦΠΑ να είναι στο 5%, στο 10% και στο 15%, με τις ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με την Εφορία. Αν το φορολογικό σύστημα γίνει έσοδα – έξοδα, τότε όλοι θα ζητάνε απόδειξη ακόμη και για 1 ευρώ. Η Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά γεωργική χώρα και χώρα εμπόρων. Ας δοθεί ώθηση στην γεωργία και το εμπόριο. Στο εμπόριο εξαγωγών Ελληνικών προϊόντων. Όχι στις εισαγωγές. Και φυσικά, έχει έρθει η ώρα για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ελλάδας. Όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως σε συγκεκριμένα σημεία των Ελληνικών θαλασσών (της ΑΟΖ) υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ας τα αξιοποιήσουμε άμεσα!

Αφήσαμε για το τέλος ένα λεπτό ζήτημα. Είναι βέβαιο πως σε περίπτωση σύρραξης Ελλάδας και Τουρκίας, η Ελλάδα θα είναι μόνη της. Κανένας δήθεν σύμμαχος ή εταίρος δεν θα βοηθήσει. Άρα, θα πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη και πάνοπλη. Επειδή όμως η υλοποίηση των προτάσεων που κάναμε προηγουμένως απαιτεί από 10 ως 20 χρόνια (τόσα χρόνια χρειάστηκε και η Τουρκία του Ερντογάν για να γίνει ισχυρή και ανεξάρτητη) ίσως να χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε προληπτικά χτυπήματα στην Τουρκία (όχι πόλεμο), με σκοπό να καταστρέψει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους, όπως πλοία και αεροπλάνα. Έτσι, θα κερδίσει χρόνο για να μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιο ανάπτυξης και το σχέδιο εξωτερικής πολιτικής.

Εν κατακλείδι, αν δεν αλλάξουμε πορεία, αν δεν θέσουμε πραγματικά πρώτα το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων και φυσικά αν δεν σταματήσουμε να φοβόμαστε να εφαρμόσουμε μια πραγματικά εθνική πολιτική, εντός και εκτός των συνόρων, τότε θα καταλήξουμε φτωχοί και με νέα εθνική τραγωδία…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου