Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Τουρκική εισβολή στη Συρία: τι συμβαίνει με χάρτες

Σήμερα το απόγευμα οι Τουρκικές απειλές έγιναν πραγματικότητα. Η εισβολή στη Συρία ξεκίνησε. Ο σκοπός είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας πλάτους 30km και μήκους 500km στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Απώτερος σκοπός όμως είναι η εκδίωξη των Κούρδων.

Σύμφωνα με το BBC, οι Κούρδοι αποτελούν το 7% με 10% του πληθυσμού της Συρίας. Για δεκαετίες καταπιέζονταν από την δυναστεία των Άσαντ. Πριν την επανάσταση του 2011 κατά του Μπασάρ Άσαντ, οι Κούρδοι ζούσαν κυρίως στη Δαμασκό και το Χαλέπι. Επίσης ζούσαν σε πόλεις δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Δυτικά στην Afrin, στο κέντρο στο Kobane (Ain al-Arab) και ανατολικά στην Qamishli.

Κατά την επανάσταση και τον εμφύλιο πόλεμο, τα κύρια Κουρδικά κόμματα απέφυγαν να συνταχθούν με κάποια πλευρά. Το 2012 οι κυβερνητικές δυνάμεις έφυγαν από τις Κουρδικές περιοχές για να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση των ανταρτών σε άλλα σημεία και οι Κούρδοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν την διοίκηση των περιοχών.

Στα τέλη του 2014 οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησαν την επίθεση στο Κομπάνι. Η μάχη είχε αντίκτυπο παγκοσμίως και οδήγησε στη δημιουργία ενός πολυεθνικού συνασπισμού με επικεφαλής τους Αμερικανούς, που πολέμησε τους τζιχαντιστές. Μετά την αποχώρηση των ανταρτών, οι Κούρδοι έγιναν οι κυριότεροι και πιο σημαντικοί σύμμαχοι του συνασπισμού στη Συρία.

Το 2015, η μεγαλύτερη στρατιωτική ομάδα των Κούρδων είναι το YPG (Μονάδες Προστασίας Πολιτών) που δημιούργησε συμμαχία με ντόπιους ένοπλους Άραβες, την SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις). Με την αεροπορική βοήθεια του πολυεθνικού συνασπισμού και επίσης την προμήθεια όπλων και συμβούλων, οι δυνάμεις του SDF εκδίωξαν το Ισλαμικό Κράτος από το ¼ της Συρίας, ενώ τον Μάρτιο του 2019 κατέλαβαν και τον τελευταίο τζιχαντιστικό θύλακα. Ταυτόχρονα δημιούργησαν μια αυτόνομη κυβέρνηση για να κυβερνά την περιοχή.



Η Τουρκία απειλεί εδώ και καιρό να εισβάλει στη Συρία και να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά του SDF, ώστε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας πάχους 20km και μήκους σχεδόν 500km στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Τουρκία θέλει να αναγκάσει τα μέλη του YPG να απομακρυνθούν από τα σύνορα, καθώς θεωρεί το YPG παρακλάδι του PKK, των Κούρδων που μάχονται εδώ και δεκαετίες εντός Τουρκίας για ανεξαρτησία. Η Τουρκία θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Με την εισβολή στη Συρία, η Τουρκία υποστηρίζει πως θα επαναπατρίσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τα 3,6 εκατομμύρια που ζουν σήμερα στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την εισβολή, συμφώνησαν τον Αύγουστο με την Τουρκία, για δημιουργία ενός μηχανισμού ασφαλείας στην επίμαχη περιοχή. Το YPG συνεργάστηκε και απέσυρε τον βαρύ οπλισμό από την περιοχή και κατέστρεψε τα οχυρά του.

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο πως θα εισβάλει στην Συρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε λέγοντας πως οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή δεν θα υποστηρίξουν και δεν θα εμπλακούν στην εισβολή και θα απομακρυνθούν από την περιοχή.



Το SDF αντέδρασε οργισμένα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας πως «μια απρόκλητη επίθεση από την Τουρκία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, την σταθερότητα και την ειρήνη που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή». «Θα υπερασπιστούμε την γη μας με κάθε κόστος» τονίστηκε από το SDF.

Πιστεύεται πως η Τουρκική επιχείρηση αρχικά θα είναι σε μια περιοχή μήκους 100km κατά μήκος της συνοριογραμμής, από την πόλη Tal Abyad ως την πόλη Ras al-Ain, που κατοικείται κυρίως από Άραβες.

Η περιοχή που αναμένεται να περάσει στα χέρια των Τούρκων μέσω της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» είναι η πιο εύφορη της Συρίας και αποτελούσε την περιοχή που έθρεφε την Συρία με την γεωργική της παραγωγή. Στην περιοχή υπάρχουν εκατοντάδες χωριά και πόλεις, σε αντίθεση με τις έρημες και άγονες νότιες περιοχές που ελέγχει ο Μπασάρ Άσαντ. Η πόλη του Qamishli, μέρος της οποίας παραμένει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας, πριν τον πόλεμο αριθμούσε 200.000  ανθρώπους.
 


Ο ανθρωπιστικός οργανισμός International Rescue Committee (IRC) ανακοίνωσε πως στην περιοχή που μέχρι σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της SDF κατοικούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν από τους βάρβαρους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και από πολλαπλές εκτοπίσεις.

Η Τουρκική εισβολή υπολογίζεται πως θα εκτοπίσει τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους και θα διακόψει τη λειτουργία των ανθρωπιστικών υπηρεσιών που σώζουν ζωές, ανακοινώθηκε από την IRC.

Η οργάνωση Save The Children ανακοίνωσε πως 1,65 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται της περιοχής σήμερα έχουν την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανόμενων 650.000 εκτοπισμένων από τον πόλεμο.

Ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής του ΟΗΕ στη Συρία, είπε πως είχαν γίνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουν τους πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας επιθέσεων.

Ο Πάνος Μουμτζής προειδοποίησε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στους πολίτες και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

Ο Πάνος Μουμτζής είπε πως ο ΟΗΕ έχει πικρή γεύση από ασφαλείς ζώνες και ποτέ δεν ενεθάρρυνε τη δημιουργία τους από το 1995, μετά την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.
 

Οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές

Οι δυνάμεις του SDF υποστηρίζουν πως έχουν θέσει υπό κράτηση 12.000 άνδρες σε 7 φυλακές, που πιθανότατα ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον 4.000 από τους φυλακισμένους είναι ξένοι υπήκοοι. Κάποιες από τις φυλακές, είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι οικογένειες των φυλακισμένων τζιχαντιστών, κρατούνται σε 3 στρατόπεδα για εκτοπισμένους, στις πόλεις Roj, Ain Issa και al-Hol.

Στις πόλεις Roj και Ain Issa ζουν 1.700 και 12.900 άνθρωποι και βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία.

Στην πόλη Al-Hol ζουν 68.000 άνθρωποι και απέχει 60km από τα Τουρκικά σύνορα. Άρα θα βρεθεί εκτός της ζώνης ασφαλείας. Περισσότερο από το 94% των κατοίκων της πόλης είναι γυναίκες και παιδιά και υπάρχουν και 11.000 υπήκοοι ξένων χωρών.



Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Ταγίπ Ερντογάν πως οι Τούρκοι στρατιώτες θα είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν συλληφθεί. Το SDF ανακοίνωσε πως οι πολεμιστές του θα συνεχίσουν να φυλάνε τις φυλακές και τα στρατόπεδα, αλλά υπάρχει φόβος πως θα αναγκαστούν να φύγουν αν δεχτούν επίθεση.

Σήμερα το απόγευμα, η Τουρκία εισέβαλε στην Συρία μεταξύ των πόλεων Ras al Ain και Tal Abyad. Έχουν σημειωθεί αεροπορικές επιδρομές και βολές πυροβολικού. Οι Κούρδοι φέρονται να έχουν απαντήσει με βολές όλμων κατά των Τουρκικών πόλεων που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα.


Οι Τούρκοι ονόμασαν την εισβολή στη Συρία «πηγή ειρήνης» (Peace Spring).

Κάποιοι αναλυτές εικάζουν πως η εισβολή της Τουρκίας ίσως φτάσει και τα 500km σε βάθος, ώστε να ελέγξει κάποιες πολύ πλούσιες πετρελαιοπηγές της Συρίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου