Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Αδιανόητη εξέλιξη στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανασκεύασε την απόφασή του να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία Ανατολικά του Ευφράτη στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία, τους ανθρώπους που πολέμησαν και νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος, μετά από ένα τηλεφώνημα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τις εντονότατες αντιδράσεις εντός και εκτός Αμερικής, ο Αμερικανός Πρόεδρος μέσω twitter ανακοίνωσε πως θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία, εάν προχωρήσει σε εκτός ορίων συμπεριφορά στη Συρία. Δεν διευκρίνισε όμως, ποια είναι τα όρια.

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

Εχθές το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ. Στο τηλεφώνημα συμφωνήθηκε να επιτραπεί στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία Ανατολικά του Ευφράτη και να δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας που επιθυμεί. Όμως, απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να εξαφανίσει από την ευρύτερη περιοχή του Κούρδους και αν τα καταφέρει, να φτάσει αρκετά βαθιά και νότια στο έδαφος της Συρίας και να ελέγξει κάποιες πλούσιες πετρελαιοπηγές.

Η Ρωσία δια του Ντιμίτρι Πεσκόβ, ανακοίνωσε πως όλες οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται παράνομα στην Συρία θα πρέπει να αποχωρήσουν. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην Τουρκία για την οποία είπε πως θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ηρεμία της χώρας.

«Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει την εδαφική και πολιτική ακεραιότητα της Συρίας, με την κατανόηση ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι το σημείο εκκίνησης - τόσο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη διευθέτησης στη Συρία όσο και σε όλα τα άλλα θέματα. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι ομόλογοί μας θα προσχωρήσουν πρώτα απ' όλα σε αυτό το αξίωμα σε όλες τις καταστάσεις» είπε μεταξύ άλλων ο Ντιμίτρι Πεσκόβ.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γράχαμ έγραψε στο twitter για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει την Τουρκική εισβολή:


«Θα εισαγάγουμε διμερείς κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εάν εισβάλουν στη Συρία και θα ζητήσουμε την αποβολή της από το ΝΑΤΟ εάν επιτεθούν στις Κουρδικές δυνάμεις που βοήθησαν τις ΗΠΑ στην καταστροφή του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Λίγο αργότερα επέστρεψε με νέο tweet:


«H απόφαση να εγκαταλείψουμε τους κούρδους συμμάχους μας και να παραδώσουμε τη Συρία στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία θα βάλει κάθε ριζοσπαστικό ισλαμιστή στα στεροειδή. Πυροβολήσαμε στο χέρι τους κακούς. Καταστροφικές οι συνέπειες για τα καλά παιδιά».

Σε νέο tweet ο Λίντσεϊ Γράχαμ
έγραψε:
 

«Η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την επαναδημιουργία του Ισλαμικού Κράτους. Πρωταρχικός της στόχος είναι οι Κούρδοι - όχι το Ισλαμικό Κράτος. Θα ήταν παράλογο να πιστεύουμε το αντίθετο».

Λίγο αργότερα ο Αμερικανός Πρόεδρος προέβη σε ανάρτηση δύο tweet που έκαναν τους διπλωμάτες και τους αναλυτές σε όλο τον κόσμο να τρίβουν τα μάτια τους:
 

«Όπως έχω δηλώσει έντονα και πριν και απλώς θέλω να επαναλάβω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει ξανά!). Πρέπει, μαζί με την Ευρώπη και με άλλους, να προσέχουν ... .... τους αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι θα μπορούσε να αναμένει κανείς, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του 100% του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Είναι καιρός τώρα για άλλους στην περιοχή, μερικούς από τους πλούσιους, να προστατεύσουν την επικράτειά τους».

Ποια είναι τα όρια που θέτει ο Τραμπ στην Τουρκία με την μεγάλη και ασύγκριτη σοφία του;
Πως θα αντιδράσει η Ρωσία στην Τουρκική εισβολή;
Πως θα αντιδράσει η Συρία σε μια ακόμη Τουρκική εισβολή στο έδαφός της;
Πως θα αντιδράσουν οι Κούρδοι; Θα υπάρξει γενικός ξεσηκωμός και εντός Τουρκίας;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Διαβάστε επίσης:
Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από τον εναέριο χώρο της BA Συρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου