Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου

Αυστηρή προειδοποίηση έστειλε στην Τουρκία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo σε σχέση με τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Σύμφωνα με άρθρο του Reuters, ο Αμερικανός Υπουργός μιλώντας από την Αθήνα είπε πως υπάρχουν κανόνες για τις ενεργειακές έρευνες στην Μεσόγειο, προειδοποιώντας την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις που είναι παράνομες και απαράδεκτες.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως οι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες. Έχουμε πει στους Τούρκους πως οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε διπλωματικές δράσεις για να επιβεβαιώσουμε πως θα γίνονται μόνο σύννομες δράσεις» είπε ο Mike Pompeo από την Αθήνα.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να κρατά την Ευρώπη σε ομηρία» είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κατά την συνέντευξη τύπου.

Για το θέμα της Κύπρου, ο Mike Pompeo είπε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν ώστε τα δύο μέρη (σ.σ. Κύπρος και Τουρκοκύπριοι) να επιλύσουν τις διαφορές τους με αμοιβαίες συμφωνίες.

Ο Αμερικανός Υπουργός είπε πως επιθυμεί να επεκταθεί η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε ενεργειακά θέματα, ενώ τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών «ειλικρινά ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες» και είναι βέβαιος πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου