Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΗΠΑ: ενδείξεις εγκλημάτων πολέμου κατά την Τουρκική εισβολή στη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στη Συρία, James Jeffrey, ανακοίνωσε πως υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από την Τουρκία, κατά την εισβολή της στη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο James Jeffrey δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη εκτεταμένες ενδείξεις για εθνοκάθαρση.

«Πολλοί άνθρωποι έφυγαν φοβούμενοι τις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, όπως και εμείς. Έχουμε παρατηρήσει αρκετά περιστατικά τα οποία θεωρούμε εγκλήματα πολέμου» είπε ο James Jeffrey.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, έχουν απαιτηθεί εξηγήσεις από την Τουρκία. Επίσης ερευνάται το περιστατικό χρήσης του απαγορευμένου λευκού φωσφόρου κατά την εισβολή.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η πρώην εισαγγελέας του ΟΗΕ, η Ελβετίδα Carla del Ponte. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters η πρώην δικαστής δήλωσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να εξεταστεί για το κατά πόσο είναι υπεύθυνος για τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατά την εισβολή στη Συρία.

Η Carla den Ponte πρόσθεσε πως η Τουρκία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και προκάλεσε την αναζωπύρωση του πολέμου στη Συρία.

«Θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του και θα πρέπει να κατηγορηθεί με εγκλήματα πολέμου. Δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να αποδράσει ατιμώρητος» τόνισε η πρώην εισαγγελέας του Δικαστηρίου που ασχολήθηκε με τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και την Γιουγκοσλαβία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου