Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΕΟΦ ζητά 230.000 € για να δώσει άδεια σε Ελληνική θεραπεία κατά του covid

Στην Αιματολογική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσεται θεραπεία για τον κορωνοϊό που όμως κολλά στον ΕΟΦ για 230.000€.


Συγκεκριμένα, ομάδα ιατρών με επικεφαλής τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, ειδικών στις μεταμοσχεύσεις, θεωρεί πως η χορήγηση Τ-λεμφοκυττάρων σε ασθενείς που δεν τα παράγει ο οργανισμός τους, μπορεί να αποβεί σωτήρια.

«Έχουμε στην κλινική μας μια μεγάλη μονάδα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων. Είναι η αρχαιότερη στη χώρα μας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αναπτύσσουν αμέσως μετά λόγω της πολύ μεγάλης ανοσοκαταστολής, βαριές ιικές λοιμώξεις, τις οποίες δεν μπορούμε πάντοτε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς με τα φάρμακα που υπάρχουν. Λόγω της τεχνογνωσίας που έχουμε, μία βιοχημικός μας έμεινε μερικά χρόνια στο Χιούστον, εκεί αναπτύχθηκε αυτή η τεχνογνωσία, ήταν μέλος της ομάδας που ανέπτυξε αυτή τη τεχνογνωσία, όταν επέστρεψε την αναπτύξαμε και στην κλινική μας, στη μονάδα γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας. Παράγουμε Τ-λεμφοκύτταρα ειδικά εναντίον τριών ιών που πλήττουν συχνά τους μεταμοσχμευμένους ασθενείς. Αυτά τα παράγουμε με άδεια του ΕΟΦ και τα χορηγούμε στους μεταμοσχευμένους ασθενείς, με άδεια του ΕΟΦ» είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Τα αποτελέσματα (επιτυχίας) στους ασθενείς αυτούς, που είναι και βαριά ανοσοκατασταλμένοι, είναι 90%. Όταν ήρθε ο κορωνοϊός στη χώρα μας και είδαμε τι συμβαίνει και ότι δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο αποτελεσματικό για την θεραπεία, είπαμε να αναπτύξαμε αυτή την μέθοδο και εναντίον του κορωνοϊού. Το κάναμε στην πρώτη φάση, την εργαστηριακή και εν περιλήψει, διαπιστώσαμε τα εξής:
Πρώτον. Οι ασθενείς που αναρρώνουν από κορωνοϊό, παράγουν οι ίδιοι, επαρκή αριθμό ειδικών Τ- λεμφοκυττάρων εναντίον του κορωνοϊού. Όσοι δεν πηγαίνουν καλά, οδηγούνται προς τη ΜΕΘ, ή και στον θάνατο, δεν παράγουν τέτοια ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα. Πήραμε λίγο αίμα των αναρρωσάντων ασθενών και αυτά τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα που έχουν, τα πολλαπλασιάσαμε στο εργαστήριο πάρα πολλές φορές με τις ειδικές πρωτεΐνες του ιού και διαπιστώσαμε ότι αυτός ο μεγάλος αριθμός των λεμφοκυττάρων που παράγουμε, είναι πλήρως δραστικός και λειτουργικός εναντίον του κορωνοϊού
» είπε στο Mega ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

«Τώρα είμαστε στη φάση την κλινική. Δηλαδή να παράξουμε τέτοια λεμφοκύτταρα υπό ειδικές συνθήκες για κλινική μελέτη και να τα χορηγήσουμε σε ασθενείς. Έχουμε έτοιμη τη μελέτη, αλλά δεν μπορούμε να την υποβάλλουμε αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Ο ΕΟΦ δεν κρίνει εκθέσεις ιδεών, θέλει να υπάρχει και χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά ο ιατρός.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει χρηματοδότηση από του Υπουργείο Υγείας, ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε πως «έχουν περάσει τρεις εβδομάδες» από την υποβολή της αίτησης, «αλλά δεν έχει βρεθεί κάτι συγκεκριμένο».

«Αν ήταν μια άλλη οποιαδήποτε μελέτη, θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Αλλά όταν βλέπουμε γύρω μας τους ασθενείς να πεθαίνουν, να νοσούν βαριά και να δεχόμαστε τις πιέσεις των συγγενών των ασθενών αυτών, υπάρχει και ένα ηθικό θέμα σε εμάς, πόσο μπορούμε να περιμένουμε;» τόνισε ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

«Εμείς θα ετοιμάσουμε για περίπου 70 με 90 ασθενείς έτοιμα λεμφοκύτταρα, στο ψυγείο, στο υγρό άζωτο στους μείον 190 βαθμούς. Όποιος αρρωσταίνει, μπορεί με μια απλή εξέταση αίματος να διαπιστωθεί αν παράγει Τ-λεμφοκύτταρα ή όχι. Αν παράγει, έχει καλώς. Θα τα βγάλει πέρα μόνος του. Αν δεν παράγει, θα πάρει μία δόση από τη δική μας, αυτά θα πολλαπλασιαστούν μέσα στον οργανισμό του και αυτός δεν θα οδηγηθεί σε βαριές καταστάσεις» πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο, αλλά γίνεται ταυτόχρονα μελέτη στο Χιούστον και στο Σινσινάτι και έχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας για τους ιούς μετά την μεταμόσχευση. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα δημοσιευμένα ακόμη για τον κορωνοϊό» πρόσθεσε ο Ιατρός.

Όπως επισημάνθηκε, αναζητούνται 230.000 ευρώ για τα υλικά και όχι για αμοιβές.

Η όλη προσπάθεια των Ελλήνων γιατρών του κρατικού νοσοκομείου του ΕΣΥ, κολλάει στην έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς η ομάδα δεν μπορεί να βρει τα 230.000 ευρώ για να πάρει την άδεια από τον κρατικό ΕΟΦ, για να μελετήσει και να καθιερώσει την πρωτοποριακή θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα.

Όπως τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η Ελληνίδα βιοχημικός που ήρθε από το Χιούστον και έφερε την τεχνογνωσία στην Ελλάδα, η κυρία Αναστασία Παπαδοπούλου, είχε πρόταση να παραμείνει στο Χιούστον ως επικεφαλής ομάδας με πάρα πολλά χρήματα. Δέκα ή δεκαπέντε φορές περισσότερα από όσα παίρνει από το ΕΣΥ. Αλλά προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα και να προσφέρει.

Αναμένεται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας για να λύσουν άμεσα το πρόβλημα. Δίνεται μια καταπληκτική ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει πως δεν είναι μόνο λόγια οι εξαγγελίες και οι προσκλήσεις προς τους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είναι ευκαιρία να αποδείξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι ενδιαφέρεται να προωθήσει την πραγματική έρευνα στην Ελλάδα για την ανακάλυψη πρωτοποριακών θεραπειών, ειδικά ενάντια του covid-19 που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου