Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Τουρκία: κατασκευάζει ελικόπτερα και τις μηχανές τους!

Η Τουρκία δεν περιμένει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για να αποκτήσει ελικόπτερα. Η Τουρκία μέσα σε 3 χρόνια κατάφερε να κατασκευάσει το δικό της ελικόπτερο και την δική της μηχανή, για να μην εξαρτάται από κανέναν.


Οι προσπάθειες της Τουρκίας για την παραγωγή ελικοπτέρων ξεκίνησαν με την κατασκευή του επιθετικού ελικοπτέρου T-129. Η βοήθεια των Ιταλών συμπαραγωγών ήταν πολύτιμη, όπως πολύτιμη ήταν και η προμήθεια Αμερικανικών μηχανών. Κάπου εκεί όμως στράβωσε το θέμα, καθώς οι Αμερικανοί αρνούνται πλέον να προμηθεύσουν τους Τούρκους με μηχανές ελικοπτέρων για εξαγωγή. Έτσι η εξαγωγή των T-129 στο Πακιστάν ναυάγησε.

Η Τουρκία δεν πτοήθηκε. Από το 2017 ξεκίνησε την ανάπτυξη Τουρκικής μηχανής κατάλληλης για ελικόπτερα. Σήμερα, η μηχανή αυτή είναι γεγονός.

Η TUSAS Engine Industries (TEI) που βρίσκεται στο Εσκίσεχιρ ανακοίνωσε την επιτυχή ανάπτυξη της τουρμπομηχανής που θα τοποθετείται στο 6 τόνων πολλαπλού ρόλου Τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης ελικόπτερο T625 Gokbey. Η μηχανή TS 1400 ισχύος 1660 ίππων, σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά από Τούρκους μηχανικούς.

Έτσι, η Τουρκία αποτελεί την έβδομη χώρα που κατέχει τεχνολογία για μηχανές τούρμπο ελικοπτέρων.

Είναι βέβαιο πως μια ανώτερη μηχανή που θα προέλθει από την TS 1400 θα χρησιμοποιηθεί στα Τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T129 ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις Αμερικανικές μηχανές.

Καλό θα είναι αυτά να τα βλέπουν όσοι κυβερνούν την Ελλάδα και να φροντίσουν άμεσα να τονώσουν την εγχώρια αμυντική και όχι μόνο βιομηχανία. Είναι καιρός να πιστέψουμε στους Έλληνες μηχανικούς και να ξεκινήσουν Ελληνικά προγράμματα ανάπτυξης και κατασκευής οχημάτων, σκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τυφεκίων, άλλων όπλων κλπ κλπ, ώστε η χώρα να μην εξαρτάται από τους ξένους προμηθευτές, που σκοπό έχουν το κέρδος, ανεξάρτητα από το εάν το οπλικό σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων ή όχι. Θέληση και όραμα χρειάζεται. Το έχουν αυτό όσοι κυβερνάνε;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live lin
k



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου