Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Τουρκικά drone προς βοήθεια της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία;

Τα Ουκρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η Ουκρανία είναι πιθανό να σχεδιάζει να αποκτήσει περισσότερα Τουρκικά drone για να αποκτήσει τον έλεγχο του Donbass. Αυτό θα αποτελέσει ευθεία εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας με μεγάλο κόστος για τις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας.


Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα του al-Monitor, που υποστηρίζει ότι η επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ οφείλεται στη χρήση των Τουρκικών επιθετικών drone τύπου Bayraktar TB2, τα οποία επιθυμεί να αποκτήσει μαζικά η Ουκρανία.

Στα Ουκρανικά δημοσιεύματα υποστηρίζεται πως εάν αποκτηθούν πολλά Τουρκικά drone, ίσως βοηθήσουν την Ουκρανία να εκδιώξει τους Ρώσους αντάρτες από την περιοχή του Ντονμπάς η οποία θα ανακτηθεί από την Ρωσία, στα χέρια της οποίας έχει περιέλθει από το 2014. Υπάρχουν και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απόκτηση drone επιτήρησης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία.

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 2 Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Kuleba Dmytro δεν προσπάθησε να κρύψει τις προσδοκίες του από την Τουρκία. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ουκρανία αναμένει ότι η Τουρκία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στο θέμα της Κριμαίας εξαιτίας των ιστορικών δεσμών της με την περιοχή, η οποία ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως τον 18 αιώνα.

Οι αυξανόμενες στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας – Ουκρανίας οδηγούν την Τουρκία να εμπλακεί στην σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας. Προσπαθώντας να εξισορροπήσει την ανωτερότητα της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο, με τη σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία βελτίωσε τις σχέσεις της με την Ουκρανία, ώστε να αποκτήσει περισσότερη πρόσβαση στην περιοχή.

Παρόλο που η Τουρκία δεν επέτρεψε να πληγεί η συνεργασία της με την Ρωσία σε πολλά πεδία, δεν έχει αποδεχτεί την προσάρτηση της Κριμαίας και συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Έτσι, η Τουρκία πιέζει την Ρωσία μέσω της ενδυνάμωσης των αμυντικών της σχέσεων με την Ουκρανία, επειδή η Ρωσία δεν άφησε την Τουρκία να εκπληρώσει τα σχέδιά της στη Λιβύη και τη Συρία.

Το 2018, επί Ποροσένκο, η Ουκρανία αγόρασε από την Τουρκία 6 Τουρκικά drone τύπου Bayraktar TB2, 3 επίγειους σταθμούς και 200 πυραύλους ακριβείας, για λιγότερο από 69 εκατομμύρια δολάρια. Ο νέος Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky, υπέγραψε αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία το 2019 και το 2020, ενώ για το 2021 επιθυμεί την απόκτηση 5 επιπλέον Bayraktar TB2. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία προμήθευσε την Τουρκία με 12 κινητήρες για τα drone τύπου Akinci.

Επιπλέον, η Ουκρανική κρατική αμυντική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκική Makina (κατασκευάστρια εταιρεία των Bayraktar και Akinci) για την κατασκευή στην Ουκρανία 48 οπλισμένων Bayraktar TB2. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως έτσι η Τουρκία θα παρακάμψει το πιθανό εμπάργκο πώλησης όπλων.

Η Ουκρανία δοκίμασε τα Bayraktar τον Μάρτιο του 2019 στο Khmelnytsky κατά φιλορώσων ανταρτών. Μετά τις επιτυχίες των Τουρκικών drone στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, φαίνεται πως τα Τουρκικά drone θα αποτελέσουν το κύριο όπλο της Ουκρανίας κατά των Ρώσων αυτονομιστών.

Τον Νοέμβριο του 2019 η Ουκρανία δοκίμασε τις δυνατότητες των Bayraktar στο Kramatorsk και σε άσκηση κοντά στην Αζοφική θάλασσα. Εκεί, δοκιμάστηκαν οι ικανότητές τους σε θέματα παρακολούθησης και στοχοποίησης. Επίσης έγιναν πτήσεις παρακολούθησης κοντά στην Κριμαία.

Η συνεργασία Τουρκίας – Ουκρανίας δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την Ρωσία και τα Ρωσικά ΜΜΕ, που θεωρούν πως οι Ουκρανοί θα τα χρησιμοποιήσουν κατά την Ρωσίας, ειδικά στο Ντονμπάς. Μάλιστα στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί Ουκρανικές δυνάμεις αποτελούμενες από άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά συστήματα, όλμους, ενώ τα TB2 μπορούν να επιχειρούν από την βάση του Kramatorsk, που βρίσκεται στα 80 χιλιόμετρα.

Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο ακόμη και για κοινή επίθεση Ουκρανών και Τούρκων κατά των Ρώσων αυτονομιστών. Επίσης κάνουν λόγο ακόμη και για προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας, μέσω αποστολής μισθοφόρων από τη Συρία.

Κάποιοι πιστεύουν πως ο Ουκρανικός στρατός μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο του Luhansk και του Donetsk, καθώς οι Ρώσοι αυτονομιστές δεν διαθέτουν αντιαεροπορικό σύστημα. Ξεχνούν όμως τους Ρώσους, που συνορεύουν με την περιοχή και μπορούν άμεσα να στείλουν ενισχύσεις.

Το 2008, στον πόλεμο Γεωργίας – Ρωσίας, η Ρωσία ενεπλάκη με το πρόσχημα της υπεράσπισης των Ρώσων πολιτών που ζούσαν στην Γεωργία, καθώς είχε φροντίσει να τους προμηθεύσει με Ρωσικά διαβατήρια. Το ίδιο έχει συμβεί και την Ουκρανία στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αποκτήσει Ρωσικά διαβατήρια. Η Ρωσία θα μπορέσει να εμπλακεί απευθείας στην σύρραξη με την Ουκρανία, για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες.

Είναι βέβαιο πως η Ρωσία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην περίπτωση που η Ουκρανία προσπαθήσει να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών. Και έχει πολλούς τρόπους να το κάνει.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να τηρήσει μια πιο σκληρή στάση κατά της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς όταν ήταν αντιπρόεδρος ξέσπασε ο πόλεμος και είχε υποστηρίξει τη Ουκρανία, πραγματοποιώντας 6 επισκέψεις.

Η Ουκρανία αναμένει μεγάλη βοήθεια από τις ΗΠΑ στο θέμα του Ντονμπάς και της Κριμαίας από τον Μπάιντεν, ενώ η Τουρκία αναμένει να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς αναμένει τις Αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και των σχέσεών της με τους Κούρδους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου