Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Η Τυνησία αγοράζει Τουρκικά drone ΑΝΚΑ

Λίγο πριν την επιβολή των Αμερικανικών κυρώσεων, η Τουρκική εταιρεία ΤΑΙ συμφώνησε να εξάγει το drone ΑΝΚΑ της εταιρείας ΤΑΙ στην Τυνησία.


Λίγο πριν ανακοινωθούν οι Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, που σημαίνουν απαγόρευση πώλησης στην Τουρκία Αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, αλλά και απαγόρευση χρήσης από την Τουρκία Αμερικανικών εξαρτημάτων σε Τουρκικής κατασκευής στρατιωτικό υλικό, η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν για την προμήθεια τριών UAV – MALE τύπου ΑΝΚΑ και τριών σταθμών βάσης.

Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια, οι δύο χώρες συμφώνησαν για την αρχική αγορά, ενώ οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Haberturk.

Την αγορά των drone την εταιρείας ΤΑΙ θα χρηματοδοτήσει μέσω δανείων ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων  στην Τυνησία η Turk Eximbank.

52 Τυνήσιοι πιλότοι και προσωπικό εδάφους θα εκπαιδευτούν στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως τα UAV ANKA αναπτύχθηκαν εξολοκλήρου από τους Τούρκους μηχανικούς στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ. Η πρώτη πτήση του drone έγινε στις 30 Δεκεμβρίου του 2010. Τον Οκτώβριοι του 2013 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και του Τουρκικού στρατού για την παραγωγή του οπλισμένου τύπου ΑΝΚΑ-S, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία το 2017.

Αναμένεται η ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας, εκτός και αν οι Αμερικανικές κυρώσεις αποδείξουν πως το Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν είναι και τόσο Τουρκικό, οπότε θα απαγορευτεί η εξαγωγή του στην Τυνησία μέχρι νεωτέρας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου