Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Η πορεία των εξοπλιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, Α/ΓΕΑ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μίλησε για τα χρονοδιαγράμματα των εξοπλισμών.


«Όλα τα προγράμματα προχωράνε με ρεαλισμό και με ορθολογισμό. […] Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα παραλάβουμε τα τελευταία 6 Rafale και θα συμπληρώσουμε τα 24. […] Στο wishlist είναι και άλλα 6» της έκδοσης F4, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για περισσότερα.

«Από τα 20 F-35 τα πρώτα 8 θα έρθουνε το 2030. Θα τα έχουμε παραλάβει το 2028 στις ΗΠΑ όπου εκεί θα εκπαιδευτούν και οι πρώτοι 16 Έλληνες Ιπτάμενοι αλλά και οι τεχνικοί ώστε να έρθουν το 2030 στην Ελλάδα. Και μετά θα προχωρήσουμε στην option για ακόμη 20 αεροσκάφη».

«Τα F-16 Viper πάνε καλά, η ΕΑΒ αποδίδει τα Viper στο χρόνο της. […] Σχεδόν 2 μοίρες είναι έτοιμες και προχωράμε. Η εντύπωση για το Viper είναι φανταστική. […] Σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά, το ραντάρ αλλά και στις πληροφορίες που δίνει στον ιπτάμενο, μέσα από τις πληροφορίες που διαθέτει, είναι κάτι μοναδικό».

«Τα F-16 Block 50 θα αναβαθμιστούν σε Viper. Εντός του Σεπτεμβρίου περιμένουμε από τους Αμερικανούς την πρότασή τους, θα την επεξεργαστούμε και θα την προχωρήσουμε».

«Για το F-35, […] θα πάρουμε 4 εξομοιωτές οι οποίοι θα είναι υπερσύγχρονοι, γιατί πραγματικά το αεροσκάφος έχει ένα κόστος συντήρησης ακριβό. Δεν είναι πάρα πολύ ακριβό, αλλά θέλει εξορθολογισμό σε ότι αφορά την εκμετάλλευσή του. […] Η Ελλάδα θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο F-35 το Block 4/TR3. Το Ελληνικό F-35 θα έχει επάνω ό,τι καινούργιο υπάρχει».

«Αρχικά να πούμε πως όπλα υπάρχουν. Όπλα για να καλύψουν ακόμη και το F-35 αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιό μας υπάρχουν. Το δε F-35 που θα πάρουμε θα μπορεί να φέρει και τον πύραυλο Meteor, αυτό έχει συμφωνηθεί. […] Μας έχουν δώσει (σ.σ οι Αμερικανοί την άδεια απόκτησης) για πολλά όπλα. Δεν είναι μόνο ο AMRAAAM, όπου εμείς ζητάμε να πάρουμε τον AMRAAAM AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile στην έκδοση 120D, που εκτιμώ πως θα αποδεσμευτεί του χρόνου, είναι πως μας έχουν ήδη αποδεσμεύσει το AGM-158 JASSM, που είναι ένα όπλο με εμβέλεια 1000χλμ, κάτι που ζητούσαμε εδώ και πολλά χρόνια και η αποδέσμευσή του από τους Αμερικανούς δείχνει και το επίπεδο που έχουμε πλέον. Όλα αυτά και τα Harpoon, είναι μέσα στο πλάνο. Θα πάρουμε βέβαια και τα Rampage αλλά και τα SPICE του χρόνου».

Σε ότι αφορά την απόκτηση νέων συστημάτων αυτοπροστασίας στα έως και 120+ Ελληνικά Viper εφόσον ολοκληρωθεί και το νέο πρόγραμμα των block 50, ο Α/ΓΕΑ απάντησε: «θα έχουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 προτάσεις, απλά το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο γιατί (σ.σ κάθε ένα από τα προσφερόμενα συστήματα) κατασκευάζεται τώρα. Επειδή όμως το έχω συζητήσει με τις εταιρίες, εμείς θα πάρουμε σαν second users, χαμηλότερη τιμή. Δεν θα αναπτυχθεί δηλαδή για εμάς, αναπτύσσεται για τους Αμερικανούς. Εάν αποφασίσουμε -γιατί αξιολογούμε και τα 3 συστήματα- (σ.σ. θα τα πάρουμε) με τον προγραμματισμό του συστήματος. Τότε η τιμή θα είναι πραγματικά χαμηλότερη και τότε θα προχωρήσουμε. Θέλουμε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε εμείς. Θα πάρουμε το licence από τους Αμερικανούς και από εκεί και πέρα (σ.σ αποφασίζουμε). Δεν θα είναι κάτι που θα φτιαχτεί ειδικά για εμάς. Θα πάρουμε ένα σύστημα που θα είναι δοκιμασμένο και θα το προγραμματίζουμε εμείς, κάτι που είναι η διαφορά. Μπορεί να το έχουν όλοι αυτό το σύστημα αλλά σημασία έχουν οι παρεμβολές που θα βάλεις μέσα στο πρόγραμμα, που θα τις προγραμματίσεις εσύ, οι οποίες θα είναι δικές σου, θα έχεις τη δική σου βιβλιοθήκη. Οπότε αυτό ζητούμε» εξήγησε ο Α/ΓΕΑ.

Σε ότι αφορά την αγορά αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης εξήγησε πως μια τέτοια δυνατότητα ήταν πάντα στα "θέλω" της ΠΑ και αυτή τη στιγμή το αίτημα του ΓΕΑ είναι για 4 Boeing KC-135 Stratotanker από αυτά που θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ το 2025 με μια διαδικασία hot transfer, απευθείας δηλαδή μεταφορά, σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση στην Ελληνική ΠΑ, χωρίς να μείνουν σε κάποια έρημο ούτε για μία ημέρα.

Πάμε καλά, αλλά… αργούμε, θα λέγαμε εμείς.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου