Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Michael Rubn: Είναι ο Ερντογάν ο «άρρωστος» της Ευρώπης;

Ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται από τους διεθνείς αναλυτές το πρόβλημα όχι μόνο του Ερντογάν, αλλά ολόκληρης της Τουρκίας, που ενώ εποφθαλμιά τα εδάφη των γειτονικών της χωρών, στο τέλος θα έχει την τύχη της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Τουρκία θα διαλυθεί, με πρώτη απόσχιση αυτή του Κουρδιστάν.


Του Michael Rubin για την E-Kathimerini
Μετάφραση CosmoStatus


Για δεκαετίες, ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι αναφέρονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως «τον άρρωστο της Ευρώπης». Πρώτα οι σουλτάνοι και μετά οι λεγόμενοι μεταρρυθμιστές που ενεργούσαν στο όνομά τους, αναζήτησαν την αυταρχική εξουσία. Η Υψηλή Πύλη κάλυπτε την οικονομία που κατέρρεε με μεγαλεπήβολα έργα και αντιστάθμιζε την έλλειψη δημοτικότητας με καταστροφικές ξένες περιπέτειες. Στις τελευταίες δεκαετίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι τουρκικές αρχές έπαιξαν το χαρτί των εθνοτικών και των σεχταριστικών κοινοτήτων για να εδραιώσουν την εξουσία τους και να καθαρίσουν εθνοτικά την Ανατολία. Τελικά, το ερώτημα που έκαναν οι διπλωμάτες κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ήταν το αν θα πέσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά το πότε.

Στους Τούρκους αρέσει να ενστερνίζονται τις δόξες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο αποκορύφωμά της, αλλά αποφεύγουν την ευθύνη για τα χρόνια του λυκόφωτος, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία ήταν απλώς ένα διάδοχο κράτος που προέκυψε από μια διαλυμένη αυτοκρατορία, που δεν διαφέρει από την Ελλάδα, την Ουγγαρία ή τη Συρία. Είναι μια χρήσιμη φόρμουλα για να διεκδικήσουν την ιστορική νομιμότητα αλλά να αποφύγουν την ευθύνη για τις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται έστω και σε μικρότερη κλίμακα. Μπορεί η Τουρκία να μην είναι ο άρρωστος της Ευρώπης, αλλά ο δικτάτοράς της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι. Ο Ερντογάν είναι κυριολεκτικά άρρωστος, είτε πρόκειται για επιληπτική κρίση σε ένα κλειδωμένο θωρακισμένο αυτοκίνητο, είτε για καρκίνο του παχέος εντέρου, είτε για προφανή καρδιακή προσβολή στον αέρα. Στα 70 του χρόνια, ο Ερντογάν είναι ακόμα σχετικά νέος, αλλά το σθένος του υστερεί. Έχει επανειλημμένα αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών ομιλιών και κρατικών συναντήσεων. Οι βοηθοί του Ερντογάν μπορεί να τον καλύπτουν και οι στρατοί των τρολ του να δηλώνουν ότι τα σωματικά του απόβλητα μυρίζουν τριαντάφυλλο, αλλά δεν κρύβεται ότι, όπως και με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ηλικία έχει κερδίσει τη φιλοδοξία. Υπάρχει λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν προωθεί όλο και περισσότερο τον γιο και τον γαμπρό του σε κάθε οντισιόν, για να τον διαδεχθούν.

Ο άρρωστος επαναλαμβάνει την ιστορία με άλλους τρόπους. Ο Ερντογάν αναβιώνει και απολαμβάνει την οθωμανική πολιτική της γενοκτονίας τόσο στην Τουρκία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν. Καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει να αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, αυτός και ο συνεργάτης του στο έγκλημα Ιλχάμ Αλίεβ (σ.σ. ο επί 34 χρόνια Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν), αναβιώνουν το βιβλίο των Νεότουρκων. Η πρώτη ομοβροντία της αρχικής γενοκτονίας των Αρμενίων, για παράδειγμα, ήταν η σύλληψη των Αρμενίων πολιτικών και διανοουμένων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φυλάκιση των ηγετών του Αρτσάχ (σ.σ. Ναγκόρνο Καραμπάχ) μετά την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, στην Αρμενική κατοικημένη περιοχή ήταν τόσο ανατριχιαστική. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Αρμενίας από την Τουρκία παραβιάζει τη Συνθήκη της Μόσχας του 1921. Η μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά από τον Ερντογάν και η παρέμβασή του στην ελληνορθόδοξη περιουσία και τα σεμινάρια εντός της Τουρκίας είναι κάτι πολύ άσχημο, αλλά η παρέμβασή του στη σχολική εκπαίδευση της Ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία, εμποδίζει τη νέα γενιά να διατηρήσει τις παραδόσεις και τις διά βίου σχέσεις που διαμορφώνουν τον ιστό της κοινότητας.

Η στόχευση των Κούρδων και των Γεζίντι αντιγράφει τη στρατηγική του Ταλαάτ Πασά κατά των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στο απόγειο της γενοκτονίας. Κατά τη διάρκεια της αρχικής γενοκτονίας της εποχής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Κούρδοι είχαν σε μεγάλο βαθμό ασυλία επειδή η ταυτότητά τους εκείνη την εποχή περιστρεφόταν περισσότερο γύρω από τη θρησκεία παρά την εθνότητα. Όχι πλέον. Σήμερα, η Τουρκία φυλακίζει εκλεγμένους Κούρδους ηγέτες, ενώ τα drone και τα F-16 του Τουρκικού στρατού βομβαρδίζουν τους Κούρδους αγρότες και τα χωριά στη Συρία και το Ιράκ. Οι περισσότεροι από τους 2.000 Γεζίντι που πουλήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και παραμένουν αιχμάλωτοι σήμερα, είναι σκλάβοι στην Τουρκία.

Αν ο Ερντογάν δεν είχε αποτύχει ακαδημαϊκά ως φοιτητής, θα μπορούσε να καταλάβει ότι η στρατηγική του «άρρωστου ανθρώπου» που ακολουθεί σήμερα θα μπορούσε να καταστρέψει την Τουρκία. Αντί να διαφυλάξουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με το να παίζουν μεταξύ τους με τις εθνότητες ενώ κρατούσαν τους Τούρκους ως προνομιούχα τάξη, επιδείνωσαν τα ρήγματα και οδήγησαν στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όπως οι οθωμανικές αρχές προσπάθησαν να καλύψουν τη δική τους οικονομική ανικανότητα, το ίδιο κάνει τώρα και ο Ερντογάν. Η Τουρκία σήμερα είναι αφερέγγυα. Η μεταρρύθμιση ήταν ελάχιστη και έγινε πολύ αργά. Ο Ερντογάν μπορεί να αποσπά την προσοχή με την ισλαμιστική ρητορική του, τον αντισημιτισμό και το εθνοτικό μίσος, αλλά αυτό δεν σώζει τους Τούρκους από το να χάνουν τις οικονομίες τους λόγω του πληθωρισμού.

Όσο κι αν ο Ερντογάν ασπάζεται τον νεο-οθωμανισμό, η Τουρκία έχει χάσει οριστικά το Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Το να παίξει κανείς το εθνικό και θρησκευτικό χαρτί εντός της Τουρκίας, λοιπόν, θα οδηγήσει την ίδια την Τουρκία σε διάσπαση. Οι Κούρδοι αντιδρούν στην καταστολή όχι χάνοντας την ταυτότητά τους, αλλά διπλασιάζοντάς την. Με κάθε επίθεση στους Κούρδους, ο Ερντογάν διασφαλίζει ότι το Κουρδιστάν θα δημιουργηθεί στην ανατολική Ανατολία. Όπως οι δικτατορίες έθεσαν την Αιθιοπία και το Σουδάν στο δρόμο της διαίρεσης, έτσι και ο Ερντογάν κάνει την κατάρρευση της Τουρκίας αναπόφευκτη.

Καθώς οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι ο ίδιος ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπίσει το προηγούμενο του Ταλαάτ Πασά, αλλά με διαφορετικό τρόπο, ειδικά εάν τα θύματά του γίνουν πολύ ανυπόμονα για να περιμένουν την τρέχουσα παρακμή του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν μια ειρωνεία. Καθώς ο Ερντογάν μιλά για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, η δική του κληρονομιά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια λύση δύο κρατών στην Τουρκία.

Σχόλιο CosmoStatus
Διαβάστε ΕΔΩ το χθεσινό μας δημοσίευμα που προερχόταν από Αυστραλιανό think tank, όπου γίνεται λόγος ακριβώς για το ίδιο πράγμα: την διάλυση της Τουρκίας, με αρχή την δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου