Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Bloomberg: Η Τουρκία προτίθεται να ενταχθεί στους BRICS για να χτίσει συμμαχίες πέρα ​​από τη Δύση

Η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά κάνει αίτηση να ενταχθεί στους BRICS, αφού η α λα καρτ ένταξή της στην ΕΕ δεν προχωρά και οι ΗΠΑ της επιτρέπουν να χαριεντίζεται με την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Του Bloomberg
Μετάφραση CosmoStatus

Η Τουρκία ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στους BRICS, δηλαδή στην ομάδα των χωρών των αναδυόμενων αγορών καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς πέρα ​​από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Η άποψη της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, είπαν οι άνθρωποι που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η νέα διπλωματική ώθηση της χώρας αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Συνδυάζοντας την Ευρώπη και την Ασία, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στους BRICS πριν από μερικούς μήνες, λόγω της απογοήτευσής της από την έλλειψη προόδου στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες, πρόσθεσαν οι άνθρωποι που μίλησαν για το θέμα.

Η πρόθεση ένταξης στους BRICS αποτελεί εν μέρει αποτέλεσμα ρήξεων με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, πρόσθεσαν τα ίδια άτομα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα, εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο.

Η ομάδα των BRICS, που πήρε το όνομά της από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Στους BRICS εντάχθηκαν 4 νέα μέλη στις αρχές του 2024, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη.

Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, πρόσθεσαν τα ίδια άτομα.

Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, είναι μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS, που αυτοπροβάλλονται ως εναλλακτική σ' αυτό που τα μέλη της βλέπουν ως θεσμούς που κυριαρχούν στη Δύση, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα νέα μέλη μπορούν ενδεχομένως να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό της χώρες της Δύσης ότι ματαιώνουν τις Τουρκικές φιλοδοξίες για μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία και ισχυρή οικονομία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα ζητήσει την αναθεώρηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διεύρυνση των 5 μόνιμων μελών του και εξέφρασε ενδιαφέρον για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που έχει συσταθεί από τη Ρωσία και την Κίνα ως αντίπαλος του ΝΑΤΟ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου