Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Τουρκία δεν μπορεί να μεταπωλήσει τους S-400 σε τρίτες χώρες χωρίς τη συναίνεση της Ρωσίας

Η ύπαρξη του πιστοποιητικού τελικού χρήστη, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης προμήθειας όπλων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην Τουρκία να μεταπωλήσει τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία σε άλλες χώρες χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας.


Αυτό δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου TASS. Ο Λαβρόφ είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή του στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 79ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ:
«Οι συμβάσεις όπλων περιέχουν την παράγραφο με το πιστοποιητικό τελικού χρήστη. Για να γίνει κάτι άλλο με τα προϊόντα που παραδίδονται με τέτοιο πιστοποιητικό, το οποίο αναφέρει τη χώρα που έχει λάβει αυτά τα όπλα ως τελικό χρήστη, χρειάζεται η συγκατάθεση της χώρας που πούλησε αυτά τα όπλα».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι για όλα τα άλλα, «δεν υπάρχει τίποτα να σχολιαστεί» αναφερόμενος στην προοπτική αποθήκευσης των Τουρκικών S-400 στην βάση του Ιντσιρλίκ με την επίβλεψη των Αμερικανών.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας έμπειρος πολιτικός. Παίρνει αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα προς το συμφέρον του λαού του και της χώρας του» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα λεγόμενα του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών δεν αφήνουν περιθώρια στην Τουρκία για να αποκτήσει σύντομα F-35. Όσο οι S-400 βρίσκονται επί Τουρκικού εδάφους, η Τουρκία θα παραμένει υπό την επιβολή κυρώσεων του νόμου CAATSA.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου