Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Στρατηγικη συμφωνία Αθήνας και Μόσχας καθώς οι Ρώσοι αναλαμβάνουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Κρήτη ως το Καστελλόριζο

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής εταιρείας «OAO Rosgeologia», Ρομάν Πάνοφ και ο πρόεδρος Ελληνικής εταιρείας με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, συμφωνήθηκε συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς των γεωλογικών ερευνών για υδρογονάνθρακες.
 
Το Ρωσικό πρακτορείο επικαλείται σχετική ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας για ελληνορωσική συνεργασία, «τόσο σε επίπεδο κρατικών εταιρειών όσο και ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων», όπου αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή ελληνορωσική ομάδα εργασίας, η οποία θα συντονίζει τη συνεργασία των δύο πλευρών.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπλουτισμού της ορυκτής-πλουτοπαραγωγικής βάσης του κράτους και ενεργοποίησης των γεωλογικών ερευνών με σκοπό την ανάδειξη νέων πηγών ορυκτού πλούτου, καθώς και την αναζήτηση θερμικών πηγών υπογείων υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περαιτέρω κατασκευή μονάδων γεωθερμικής ενέργειας στο έδαφος της χώρας, τη διεξαγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο πέλαγος» σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το Ρωσικό πρακτορείο.

Σε προηγούμενη ανταπόκριση του Ria Novosti από την Αθήνα, αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα προηγουμένως είχαν διενεργηθεί δισδιάστατες σεισμικά μελέτες, ενώ η Ρωσική εταιρεία προσφέρει μια τρισδιάστατη σεισμική μελέτη και είναι έτοιμη να την πραγματοποιήσει στην Ελλάδα».

Μάλιστα, η πηγή του πρακτορείου υποστήριξε ότι «οι σεισμικές έρευνες της Νορβηγικής εταιρείας πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα «επιφανειακά», για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Έχουν συσταθεί με τέτοιο τρόπο που εμφανίζουν ελκυστικά κοιτάσματα, αν και δεν διαθέτουν συγκεκριμένη αξιοπιστία, ενώ η Ρωσική εταιρεία μπορεί να τα ελέγξει με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες».

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη ενδιαφέρουσα κατεύθυνση πιθανής συνεργασίας, είναι η κατασκευή στην Ελλάδα γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με βάση του τύπου της Καμτσάτκα.

Κατά το Ρωσικό πρακτορείο και τις πηγές του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ενημέρωσε τη Ρωσική εταιρεία ότι η Ελληνική πλευρά «ξεκινά διαγωνισμό για τη χορήγηση παραχώρησης για περαιτέρω εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων σε 20 σημεία, στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης», κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον των Ρώσων.

Το Ria-Novosti επισημαίνει, επίσης, ότι ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε στη «Rosgeologia» συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, καθώς και με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η οποία, όπως τόνισε, παρ' όλο που είναι παραγωγική εταιρεία, ασχολείται και με την έρευνα.

Αν προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας, αυτό σημαίνει πώς η Ελλάδα πέτυχε μία στρατηγική συνεργασία με έναν Ρωσικό κολοσσό στον τομέα της ενέργειας και αμέσως αποκτά ισχυρές πλάτες απέναντι στην Τουρκία που θέλει να βάλει «πόδι» στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο αμφισβητώντας το status quo ιδιαίτερα στην περιοχή του Καστελόριζου.
Τυχόν παρεμπόδιση των σεισμικών ερευνών, που θα διεξάγει σκάφος της Ρωσικής εταιρείας, από την Τουρκική πλευρά, σημαίνει και ρήξη της Ρωσίας με την Τουρκία, κάτι που σίγουρα δεν θα ήθελε η Άγκυρα.
Πρόκειται επομένως για συμφωνία που εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και ταυτόχρονα ανοίγει νέους διαύλους για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
 


Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου