Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα απέκτησε εξωτερική πολιτική!

Πρωτοφανείς δηλώσεις για τα Ελληνικά δουλοπρεπή δεδομένα των τελευταίων 5 ετών, υπήρξαν τις τελευταίες μέρες από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Θέμα σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Τουρκική εφημερίδα Sabah, λίγα 24ωρα πριν το ταξίδι του στην Λευκωσία.

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο μόνος τρόπος για ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την Τουρκία είναι ο σεβασμός προς τα κυριαρχικά δικαιώματα και την αρχή της καλής γειτονίας.
Αλλά πώς μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον όταν, ο αριθμός των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία τριπλασιάστηκε το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος ή όταν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση περί casus belli για τα 12 μίλια, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ως προς το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις συνομιλίες με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διοίκηση και διεθνή ταυτότητα.
Όμως, η επίτευξη των στόχων αυτών εμποδίζεται με δραστηριότητες όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Και κατέληξε λέγοντας πως έχει μεγάλη σημασία να εγκαταλείψει το εν λόγω πλοίο την περιοχή και να μείνουν ανοιχτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Μίλησε έξω από τα δόντια ο Αλέξης Τσίπρας και είπε τα αυτονόητα, αυτά που όλοι στις μεταξύ μας συζητήσεις λέμε, αλλά οι πρώην κυβερνήτες της χώρας, δεν τόλμησαν ποτέ να πουν ανοιχτά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, μίλησε για τον νέο ρόλο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό σκηνικό.

Χαρακτηριστικά είπε πως, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, οι συνάδελφοί του κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν κράτος-παρία, επειδή χρωστάει λεφτά.
Και πρόσθεσε πως, άλλο χρωστάω λεφτά και άλλο δεν αξιοποιώ και εγκαταλείπω τα δικαιώματα που έχω στην ΕΕ.
Επίσης τόνισε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να κάνει διαπραγματεύσεις.
Δεν μπορείς να διατάσσεις αν δεν θέλεις να είσαι διατασσόμενος.

Να θυμηθούμε στο σημείο αυτό πως η Ελλάδα αρνήθηκε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς αυτό είναι αντίθετο στα συμφέροντα της χώρας.
Γι' αυτό η Ελλάδα και ο Νίκος Κοτζιάς δέχτηκε την πρόσκληση από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, να επισκεφτεί τη Μόσχα, ενώ αναμένεται τηλεφωνική συζήτηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Επίσης ο Κ. Κοτζιάς είχε συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο κ.Κοτζιάς μιλώντας στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι υπάρχει Ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία και εισήχθη στην τελική απόφαση μια ειδική διατύπωση για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, που είναι πρόταση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η Ελλάδα για να προστατέψουμε τους Έλληνες της Ουκρανίας.

Αυτό που αναδείχθηκε είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει τμήμα του προβλήματος ούτε να κόψει τις ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο διαμεσολάβησης και ανάπτυξης της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ουκρανία, Ρωσία και Ευρώπη.

Η αρχή του κ. Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι πολλά υποσχόμενη.
Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση που θα ακολουθήσει στο θέμα της κλοπής του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας από το κράτος της Βαρντάρσκα (FYROM) και στο θέμα της μεγάλης Αλβανίας και της αποκαλούμενης Τσαμουριάς, καθώς έχει παρατηρηθεί πως Αλβανικής καταγωγής μαθητές κυκλοφορούν με μπλούζες της μεγάλης Αλβανίας (που περιλαμβάνει την Ήπειρο και την Κέρκυρα) μέσα στα σχολεία, ανά την Ελλάδα…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου