Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη φωτιά στον Guardian από τον Βαρουφάκη

Μία συνέντευξη για όλους και για όλα, έδωσε στον Guardian ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπου απαντά με λόγια που σίγουρα θα συζητηθούν. Είπε αλήθειες που, ως γνωστόν, πονάνε...

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης ερωτώμενος για το αν υπάρχει plan B της κυβέρνησης σε περίπτωση που επέλθει η ρήξη, απαντά:
«Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, σε όσους μιλούν για Αρμαγεδδώνα, ας έρθει».

Ερωτώμενος τι θα συμβεί εάν τελικά έρθει η καταστροφή, δηλώνει ότι:
«αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα».

Παραδέχεται ότι αισθάνεται φόβο για το μέλλον και το τι θα συμβεί, χωρίς βέβαια να προσδιορίζει ποσοτικά και ποιοτικά ποιους θα πλήξουν οι επιπτώσεις σε περίπτωση ρήξης, ενώ παραδέχεται πως είναι φυσικό να φοβάται, αφού:
«αν δεν αισθανόμουν φόβο τότε θα ήμουν επικίνδυνος».

«Τώρα έχουμε χάσει τα πάντα, γι' αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες, και είναι ώρα να το κάνουμε» συμπληρώνει ο υπουργός οικονομικών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το 2010, ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό:
«ήταν για την διάσωση των Γερμανικών και των Γαλλικών τραπεζών»
και επισημαίνει ότι:
«το κοινό στη Γερμανία παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως τα χρήματα πήγαν στους Έλληνες, το Ελληνικό κοινό παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως αυτό ήταν η σωτηρία μας».

Απαντώντας σε όσους σχολιάζουν την εικόνα και το προφίλ του, απαντά ότι δεν προμοτάρει την εικόνα του με κανέναν τρόπο και ότι:
«είμαι αυτός που είμαι»,
ενώ αποκαλύπτει πως οδηγεί μηχανή από τα 15 του χρόνια.

Μιλώντας για το καθημερινό του πρόγραμμα, σημειώνει ότι πλέον, από τη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ο χρόνος δεν του φτάνει, ότι σηκώνεται από τις 6 το πρωί για να κάνει γυμναστική και πλέον σπάνια βλέπει τη γυναίκα του.

Θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είτε πιστεύει γνήσια, είτε διαπραγματευτικά, ότι η άλλη πλευρά μπλοφάρει με τις αναφορές των τελευταίων ωρών, ότι η ευρωζώνη μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από ενδεχόμενη Ελληνική έξοδο, ενώ παράλληλα εμπλέκουν και την Κύπρο στα σενάρια της εξόδου από το ευρώ, με σκοπό να προκαλέσουν εμφύλιο και στόχος του Βαροφάκη είναι να αποκαλύψει τη μπλόφα.

Παράλληλα όμως, με την αναφορά «φοβάμαι… διότι δεν είμαι επικίνδυνος», στέλνει μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι είναι έτοιμος για συνεργασία για την αποφυγή της αμοιβαίας καταστροφής.

Ταυτόχρονα όμως, αναφέρει για την Ελλάδα και τους Έλληνες, «τώρα έχουμε χάσει τα πάντα, γι’ αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες και είναι ώρα να το κάνουμε αυτό».

Ο Βαρουφάκης είναι εξαιρετικά ωμός στην εφημερίδα που έχει τηρήσει γενικά φιλική στάση προς τις απόψεις που διατυπώνει.
Το θέμα είναι τι μήνυμα θα ληφθεί από την άλλη πλευρά…

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο από την εφημερίδα guardian εδώ:
http://www.theguardian.com/world/2015/feb/13/greece-finance-minister-yanis-varoufakis-interview-syriza-eurozone



Πηγές: imerisia.gr και mignatiou.com


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου