Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: η Ευρώπη έχει να χάσει πολύ περισσότερα από χρήματα αν δεν τα βρει με την Ελλάδα

Στη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και το ρόλο που μπορεί να παίξει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του, που υπογράφει ο Νικόλαος Χρυσολωράς.

«Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνεται στα οικονομικά επιχειρήματα για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις» τονίζει το Bloomberg.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται μία σειρά από εξελίξεις που σύμφωνα με το πρακτορείο, αυξάνουν τη γεωπολιτική σημαία της χώρας:

«Με τον πόλεμο στη Συρία, στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη, στα νότια, και την εκεχειρία στην Ουκρανία, στα βόρεια, όπως και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται».

Ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, αναφέρει πως «δικαιολογημένα κάποιος θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δημιουργία ενός κενού ασφάλειας, μιας μαύρης τρύπας, σε μια κρίσιμη περιοχή», προσθέτοντας ότι «θα επρόκειτο για μια μη αποδεκτή απώλεια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε τη Ρωσία να σταματήσει τις βιαιότητες στην Ουκρανία, στηρίχθηκε από τις πολύ πιο φιλικές ανταλλαγές του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έδειξε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν από τα 195 δισ. ευρώ του σχεδίου διάσωσης».

«Η Ελλάδα, από τις ελάχιστες χώρες που τηρούν τον προϋπολογισμό άμυνας που θέτει το ΝΑΤΟ, διαθέτει πάνω από 200 μαχητικά αεροπλάνα και 1.000 τανκς. Στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται και μια στρατιωτική βάση στην Κρήτη, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης το 2011», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, είπε ότι «ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη», προσθέτοντας, επίσης, ότι «αυτό αποτελεί το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτει ο κ. Τσίπρας».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:
«Οι Δυτικές δυνάμεις αναγνώρισαν την στρατηγική σημασία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντίσταση της χώρας στον Μπενίτο Μουσολίνι της Ιταλίας κατέγραψε την πρώτη νίκη των συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα, ενώ υπενθυμίζεται κάθε χρόνο στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία παρενέβησαν αργότερα στον εμφύλιο πόλεμο για να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των κομουνιστών, καθώς η υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη περνούσε στην επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Έλληνες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952, τρία χρόνια πριν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και ταυτόχρονα με την Τουρκία. Το 1981 η Ελλάδα κατέστη το 10ο κράτος-μέλος της ΕΕ, πριν από την Ισπανία και την Αυστρία, ενώ υιοθέτησε το ευρώ δύο δεκαετίες αργότερα».

Τέλος, σημειώνεται ότι «ο κ. Πούτιν, που έχει εδραιώσει την εξουσία του στην γειτονική Μαύρη Θάλασσα με την περυσινή προσάρτηση της Κριμαίας, φλερτάρει με την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι σχετικά με το αίτημα του κ. Τσίπρα για παραχωρήσεις ως προς το χρέος της χώρας. Ο Ρώσος ηγέτης έστειλε, επίσης, συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Τσίπρα στις 26 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τη νίκη του στις εκλογές, προσφέροντας την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Τα συγχαρητήρια της κ. Μέρκελ έφτασαν μία ημέρα αργότερα με την υπενθύμιση της "μεγάλης ευθύνης" προς τον νέο πρωθυπουργό».

Πηγή: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-16/greek-postwar-alliances-show-europe-has-more-to-lose-than-money 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου