Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Απίστευτες προκλήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ξεφτίλισε την Ελλάδα και ζήτησε ανταλλάγματα για τη Θράκη! (8 εικόνες)

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Μουσουλμανική μειονότητα (θρησκευτική σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάννης) «Τουρκική», συνάντησε, αναγνώρισε και νομιμοποίησε τους ψευδομουφτήδες, ενώ  τον «προσκύνησαν» και οι 4 μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης, οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του για ποιο λόγο;). Την ίδια ώρα το ΥΠΕΞ και ο αμήχανος Κοτζιάς περιορίστηκαν σε χαμόγελα και δεν προέβησαν ούτε στο απαραίτητο διάβημα…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λευτέρη Γλερίδη για την εφημερίδα Φωνή της Ροδόπης, σε απίστευτες προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή (4 Μαρτίου 2016) στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, προκειμένου να συζητήσει με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, την διαχείριση του προσφυγικού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας 7/3/2016, αλλά και του Ανωτάτου Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα συγκληθεί την Τρίτη 8/3/2016 στη Σμύρνη. Η συνάντηση περιλάμβανε και συζητήσεις που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, όπως δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών.

Διμερείς σχέσεις που αν λάβουμε υπόψη τις συναντήσεις που πραγματοποίησε αργότερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ αφορούσαν και τη Θράκη, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε ανταλλάγματα προκειμένου η Τουρκία να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Λίγη ώρα λοιπόν αργότερα αφού ο κ. Κοτζιάς δήλωνε στη συνέντευξη Τύπου πως «είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην καλή γειτονία και του διεθνούς δικαίου στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα» ο κ. Τσαβούσογλου πραγματοποιούσε συναντήσεις στην Τουρκική πρεσβεία με τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μέτε αντίστοιχα, τους οποίους και νομιμοποίησε εντός της Ελλάδας, αγνοώντας επιδεικτικά τους νόμιμους Μουφτήδες της Ελληνικής Πολιτείας.

Εκτός από τους ψευδομουφτήδες όμως, ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με τους Μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης και συγκεκριμένα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καθώς και με τον βουλευτή του Ποταμιού, Ιλχάν Αχμέτ.

Οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις όσον αφορά την ιδιότητα με την οποία συναντήθηκαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, αλλά κυρίως, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν μαζί του.

Αξιοσημείωτο δε του θράσους και της άνευ πλέον ορίων προκλητικότητας της Τουρκικής διπλωματίας είναι ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας καθίστανται πλέον σαφείς με ολοφάνερο τρόπο και όχι υπό καθεστώς μυστικότητας όπως συνηθίζονταν, έστω και για τα προσχήματα, μέχρι σήμερα.

Όλες οι παραπάνω συναντήσεις δημοσιοποιήθηκαν στο ευρύ κοινό από τον ίδιο τον κ. Τσαβούσογλου μέσω του λογαριασμού του που διαθέτει στο twitter ενώ ο ίδιος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως «Τουρκική» καταστρατηγώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης και ως εκ τούτου το διεθνές δίκαιο το οποίο ο Έλληνας ομόλογος του επικαλούνταν μόλις πριν λίγη ώρα.

Για όλα αυτά φυσικά, απάντηση δεν ήρθε ποτέ από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Κοτζιά, ούτε καν μέσω ενός απλού διαβήματος.

Θεωρείται βέβαιο ότι τα ανταλλάγματα που ζήτησε η Τουρκία για τη Θράκη, προκειμένου να ανταποκριθεί στο προσφυγικό, δεν περιορίζονται μόνο στην εκλογή μουφτήδων.

Όταν γίνει γνωστό το παρασκήνιο των συναντήσεων θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς.

Θέμα «γκρίζων ζωνών» και δικαιώματος διάσωσης (SAR) της Άγκυρας σε όλο το Αιγαίο έθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσα στην Αθήνα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κότζια.

Σε ερώτηση για το πώς συμβάλει η Τουρκία στην βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα όταν πραγματοποιεί παραβιάσεις ακόμη και στην ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικά της νομικά επιχειρήματα.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο συμβάν της Κινάρου και την συντριβή του ελικοπτέρου Αgusta Bell του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και την έκδοση Τουρκικής ΝΟΤΑΜ τόνισε ότι τα ζητήματα τα οποία έχουν ανθρωπιστική διάσταση δεν θα πρέπει να συγχέονται με νομικά και πολιτικά ζητήματα.

«Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης εκεί. Δεν θέτουμε τέτοια θέματα και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Τουρκικής διπλωματίας.

Σε σχέση πάντως με τη δήλωση αυτή του Τούρκου ΥΠΕΞ και τη χλιαρή αντίδραση του κ. Κοτζιά, η κατ’ αρχήν εξήγηση είναι πως η μετάφραση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου δεν έγινε «λέξη προς λέξη».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου