Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παζάρια: ζητάει η Τουρκία, αντιπροτείνει η Ελλάδα…

Παζάρια για το θέμα των προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ. Παζάρια στο πνεύμα ζητάω 10 για να κερδίσω όσα περισσότερα μπορώ. Η Ελλάδα και η Κύπρος, στριμωγμένες από την Τουρκική διπλωματία, αντιπρότειναν και αυτές, όσα περισσότερα μπορούσαν.

Στην σύνοδο ΕΕ και Τουρκίας την Δευτέρα, η Τουρκική διπλωματία έβαλε στο τραπέζι όσα περισσότερα ζητήματα μπορούσε, σε μια προσπάθεια να κερδίσει μερικά από αυτά που προωθούν τα συμφέροντά της. Πολλά όμως από αυτά ήταν παράλογα ή υπερβολικά. Μόνο όμως με τον τρόπο αυτό κερδίζεις στο τέλος: ζητάς 10 υπερβολικά, για να πάρεις 5 και καλά.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν προτάσεις όπως η επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, με άνοιγμα πολλών κεφαλαίων που έχουν παγώσει, η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες της ΕΕ και, το καλύτερο απ’ όλα, 10 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομική βοήθεια (όχι 3 όπως έχει συμφωνηθεί), ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Τουρκία.

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσια ομιλία του ευχήθηκε να επιτρέψει ο Αχμέτ Νταβούτογλου από τη σύνοδο με τα λεφτά!

Από την πλευρά της η Ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε πως για να ανοίξουν τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, που έχουν παγώσει με Κυπριακή πρωτοβουλία, θα πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Οι υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της Τουρκίας στα Κυπριακά αεροπλάνα και πλοία (πρωτόκολλο της Άγκυρας) και την άρση του Casus Belli κατά της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Το περίεργο στην υπόθεση του λεγομένου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, είναι πως σύμφωνα με τα Wikileaks δεν υφίσταται, δεν υπογράφηκε ποτέ και αποτελεί ουσιαστικά ένα ωραίο παραμύθι δήθεν υποχρέωσης από την Τουρκία…

Τελικά στη σύνοδο συμφωνήθηκε πως θα γίνει νέα σύνοδος σε 10 μέρες.

Πάντως, φαίνεται να υπάρχει μια αρχική συμφωνία ως προς την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, αλλά και προς την Ελλάδα.
Επίσης, οι Τούρκοι πρότειναν, όλοι οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα, να τους δέχονται πίσω και να υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή, για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία,  θα δέχεται έναν και η Ευρώπη. Εάν υλοποιηθεί η Τουρκική πρόταση, μπορεί να διασπαστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Μάλιστα η Τουρκία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή σε ευρεία κλίμακα!

Σε 10 ημέρες αναμένονται εξελίξεις. Εξελίξεις πολύ σημαντικές για την Ελλάδα και φυσικά για το μέλλον της Ευρώπης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου