Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Αβέβαιη η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας / Η Τουρκική ακτοφυλακή χτυπά και σπρώχνει βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ελλάδα

Αβέβαιη δείχνει από το πρώτο κιόλας 24ωρο η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας που στοχεύει στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, με 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια.

Μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας, είχαν καταγραφεί στην Αττική 13.711 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.132 βρίσκονται στον Πειραιά και οι 4.287 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης παραμένουν 13.250 άτομα. Όπως έγινε γνωστό, αύριο Τρίτη θα μεταφερθούν στον καταυλισμό της Ειδομένης 6 κλινάμαξες του ΟΣΕ προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτές πρόσφυγες και μετανάστες.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.538 άτομα, εκ των οποίων στην Λέσβο βρίσκονται 2.947.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται από το πρωί 582 πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν από τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Λιγότεροι από τους μισούς μεταφέρθηκαν με 4 πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική, ενώ οι υπόλοιποι λόγω έλλειψης λεωφορείων παραμένουν στο λιμάνι.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε σήμερα το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος από τη Μυτιλήνη με 1.433 άτομα. Το πλοίο βρισκόταν στα ανοιχτά του λιμανιού για περισσότερες από 2 ώρες καθώς δεν υπήρχαν λεωφορεία για να επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Προβληματισμό προκαλούν τα αποκλειστικά πλάνα που έχει εξασφαλίσει το Βρετανικό Channel 4 από την επίθεση της Τουρκικής ακτοφυλακής σε βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες, με στόχο να τους απωθήσει προς τα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στις φωτογραφίες και τα video φαίνονται Τούρκοι να χτυπούν τους επιβαίνοντας με ένα κοντάρι και φαίνεται να προσπαθούν να βυθίσουν τη βάρκα.

Το ρεπορτάζ παρουσιάστηκε στο Channel 4, ενώ μέσω Twitter ο δημοσιογράφος του καναλιού Άλεξ Τόμσον έδειξε σε όλο τον κόσμο την πραγματικότητα της «συμφωνίας» μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Σε βοήθεια των προσφύγων, ώστε να φθάσουν σώοι στην ξηρά και να μην πέσουν στα βράχια, έσπευσε ένα πλοίο της οργάνωσης MOAS, η οποία επιχειρεί στην περιοχή, αλλά και ένας ψαράς.

Τελικά οι άνθρωποι αποβιβάστηκαν σώοι στο Αγαθονήσι, ενώ μια κοπέλα από την Ερυθραία επιβεβαιώνει πως χτυπήθηκε στο κεφάλι από μέλη της Τουρκικής ακτοφυλακής.

Προβληματισμό επίσης προκαλούν τα σχόλια του Βρετανού δημοσιογράφου, πως οι επιβαίνοντες στη βάρκα είναι:
40 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 παιδιά, από την Ερυθραία, το Καμερούν, το Κονγκό, τη Συρία και το Ιράκ.

Είναι όλοι πρόσφυγες; 

Πόσοι θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε;





Με πληροφορίες από τα: ΣΚΑΪ και Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου