Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αυξάνει τις μεταναστευτικές ροές

Η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχει ως συνέπεια την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, υποστηρίζουν Ευρωπαϊκά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 2.900 άνθρωποι διέσχισαν τον ποταμό Έβρο και πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσα στο μήνα Απρίλιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2018 έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, πάνω από 7.300 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Οι χερσαίες αφίξεις είναι για πρώτη φορά περισσότερες από τις θαλάσσιες. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, πρόκειται κυρίως για οικογένειες από την Συρία και το Ιράκ.

Η αύξηση των αφίξεων έχει θέσει σε πίεση το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Έβρου, που βρίσκεται στο Φυλάκιο. Ο πληθυσμός στο Κ.Υ.Τ. έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά του των 240 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 120 ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών.

Σύμφωνα με το Euractiv, στα νησιά Σάμος, Χίος και Λέσβος διαβιούν 13.500 αλλοδαποί, ενώ η χωρητικότητα των υποδομών είναι για 5.500.

Η Βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει πως οι αφίξεις στον Έβρο αφορούν κυρίως Κούρδους από την περιοχή της Αφρίν της Συρίας, την οποία κατέλαβαν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Frontex ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την ενίσχυση των δυνάμεών της στον Έβρο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με την Ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, οι Ελληνικές Αρχές υποπτεύονται πως η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Έχει παρατηρηθεί πως οι Τούρκοι συνοριοφύλακες επίτηδες δεν φυλάνε προσεκτικά τα σύνορα και κάνουν τα στραβά μάτια όταν πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα. Αυτό γίνεται καθώς οι Τούρκοι πιστεύουν πως έτσι θα ασκηθεί πίεση στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες εξαιτίας της επ’ αόριστον αναβολής απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου