Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Τσαβούσογλου: αν δεν παραδοθούν τα F-35, θα αγοράσουμε από αλλού

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν πιστεύει πως τελικά οι ΗΠΑ θα αρνηθούν να παραδώσουν τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία. Αν όμως δεν παραδοθούν, τότε η Τουρκία θα αγοράσει από άλλη χώρα.

«Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τώρα. Πλήρωσε τις δόσεις στην ώρα τους και όχι μόνο για την συμφωνία για το F-35. Είναι μία περιεκτική και ισχυρά νομική συμφωνία που περιλαμβάνει την παραγωγή ανταλλακτικών. Ένα τόσο σοβαρό πρότζεκτ δεν μπορεί να ακυρωθεί από μια κατασκευασμένη πρόφαση» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στην χειρότερη περίπτωση, εάν χρειαστεί, θα επιχειρήσουμε να αγοράσουμε από άλλη χώρα ή από άλλους συμμάχους … Η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτική» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, για την περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα  F-35 στην Τουρκία σύμφωνα με το σχέδιο, κάτι που όπως είπε, δεν είναι κατάλληλο να συμβεί μεταξύ συμμάχων.

Το 2014 η Τουρκία παράγγειλε τα πρώτα 2 από τα 100 συνολικά F-35 που σχεδιάζει να αποκτήσει, ώστε να αντικατασταθούν όλα τα F-4 και τα F-16. Η ένταξη του αεροσκάφους σχεδιάζεται για το 2019, ενώ η πρώτη παράδοση είναι σχεδιασμένη για τις 21 Ιουνίου 2018.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει την δυσφορία των ΗΠΑ, εξαιτίας της αγοράς του Ρωσικού συστήματος S-400 και του ότι ο Αμερικανός Πάστορας Andrew Brunson βρίσκεται φυλακισμένος στην Τουρκία και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 35 χρόνια. Έτσι διατυπώθηκαν προτάσεις από την Αμερικανική Γερουσία μέσω νομοσχεδίων, ώστε η Τουρκία να μην λάβει τελικά τα αεροσκάφη F-35.



Με πληροφορίες από τα Anadolu και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου