Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Με νόμο παγώνουν οι ΗΠΑ τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία;

Το Αμερικανικό Κογκρέσο με σχέδιο νόμου του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα ζητά το πάγωμα της οποιασδήποτε μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μέχρι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παραδώσει έκθεση για την εκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στις αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία (60 υπέρ, 1 κατά) από την αρμόδια επιτροπή και πλέον ξεκινούν οι πολιτικές διεργασίες που αφορούν τον διάλογο για την υποβολή τροπολογιών.

Αν τελικά ο νόμος τεθεί σε ισχύ, οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις στρατιωτικές προμήθειες της Τουρκίας θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πωλήσεις αεροσκαφών F-35 και F-16, και επίσης ελικοπτέρων CH-47 Chinook και UH-60 Blackhawk.

Η προσπάθεια για το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα έχει αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στην Ουάσινγκτον.

«Με την συμπερίληψή του στο κείμενο του προέδρου της Επιτροπής, είναι πλέον μέρος κειμένου νομοσχεδίου και είναι η βάση για οποιεσδήποτε τροπολογίες υποβληθούν. Για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει κάποιος να δώσει μάχη γι' αυτό» είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Έντι Ζεμενίδης.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής, ενώ ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο ή ακόμη και μέσα στον Μάιο.

Να θυμίσουμε πως υπάρχει σε εξέλιξη και ένα ακόμη νομοσχέδιο στην Γερουσία, που παρουσιάστηκε από τον Γερουσιαστή David Cicilline, το οποίο στοχεύει στο πάγωμα της παράδοσης των 100 και πλέον F-35 που έχει ζητήσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση της πώλησης θα μπορεί να αρθεί μόνο όταν ο Λευκός Οίκος θα μπορεί να διαβεβαιώσει πως η Τουρκική κυβέρνηση δεν υποτιμά το ΝΑΤΟ, δεν εκθέτει ευαίσθητα οπλικά συστήματα σε τρίτους και δεν φυλακίζει παράνομα Αμερικανούς πολίτες.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία συνδέει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία με το ζήτημα της αγοράς του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, όπως επίσης και με την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις φυλακές της χώρας.

Ο Γερουσιαστής David Cicilline δήλωσε πως «η απαγόρευση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία αποτελεί κοινή λογική, καθώς όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να ακολουθούν τα ίδια στάνταρντ».

Οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι φοβούνται πως η προσπάθεια ταυτόχρονης χρήσης και ο συνδυασμός της τεχνολογίας του αεροσκάφους τύπου stealth πέμπτης γενιάς F-35, με το Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, θα θέσει σε κίνδυνο το αεροσκάφος καθώς θα εκθέσει σε τρίτους τα τρωτά σημεία που ίσως έχει.



Με πληροφορίες από τα Euronews, Sputnik και RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου