Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Προχωρά η υλοποίηση του νέου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας

Μετά το Κοζλοντούι, η Βουλγαρία θα αποκτήσει ένα καινούριο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Μπέλενε.

Η China National Nuclear Corporation (CNNC) επιβεβαίωσε το επενδυτικό της ενδιαφέρον για το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Belene της Βουλγαρίας, ανακοινώνοντας την πρόθεση της εταιρείας να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο διαγωνισμό για την επιλογή επενδυτή για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Από τη Βουλγαρική πλευρά ανακοινώθηκε ότι η τελική υλοποίηση του έργου θα διεξαχθεί μέσω διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή.

Την περίοδο αυτή γίνονται προσπάθειες επανεκκίνησης του έργου, καθώς η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει ήδη δύο αντιδραστήρες των 2.200 μεγαβάτ, οι οποίοι βρίσκονται σε αποθήκευση και αντιπροσωπεύουν το 10% του προϋπολογισμού που απαιτείται για την κατασκευή.

Προτεραιότητα της Βουλγαρικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι και μετά το 2040. Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού του Κοζλοντούι ή ο εκμοντερνισμός του, αποτελούσε προαπαιτούμενο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Την ιδέα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μπέλενε, υπό την μορφή ενός παμβαλκανικού έργου, παρουσίασε τον Μάρτιο κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόκιο Μπορίσοφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσικής πλευράς να συμμετάσχει σε σχετικές συζητήσεις, όταν ανανεωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Τον Φεβρουάριο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μποίκο Μπορίσωφ, μιλώντας στο Λονδίνο, πρότεινε η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε να αποτελέσει κοινό βαλκανικό έργο. Ο Μπόικο Μπορίσωφ δήλωσε ότι οι ηγέτες της περιοχής μπορούν να συνεργαστούν για να προχωρήσει από κοινού το έργο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι χώρες είναι σε θέση να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Το Μπέλενε βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας – Ρουμανίας, δίπλα στον ποταμό Δούναβη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου