Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Financial Times: Ανησυχία για την θέση της Ιταλίας και της Ισπανίας στο ευρώ

Η πολιτική αβεβαιότητα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης ανάγκασε σε πτώση το ευρώ και έστρεψε τους επενδυτές στην αγορά Γερμανικού χρέους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ιταλικές και οι Ισπανικές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν δεχτεί πλήγμα εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας από την πολιτική αστάθεια στις δύο χώρες.

Στην Ιταλία, προωθούνταν ο σχηματισμός λαϊκιστικής, ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης.

Στην Ισπανία, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών αυξήθηκε δραματικά μετά από εκκλήσεις για καταψήφιση της κυβέρνησης.

Η ζήτηση των επενδυτών για αγορά Ιταλικού χρέους έναντι των Γερμανικών ομολόγων έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών.

Ταυτόχρονα, το ασφάλιστρο κινδύνου στην Ισπανία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο του 2018.

«Η Ισπανία και η Ιταλία περνάνε στη λίστα των επενδυτών με αρνητικές πολιτικές εξελίξεις για το ενιαίο νόμισμα. Η πώληση των Ιταλικών και των Ισπανικών ομολόγων δεν μπορεί να αγνοηθεί από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Viraj Patel, στρατηγικός αναλυτής της ING.

Ο Viraj Patel επισημαίνει ότι οι πολιτικές αναταραχές έρχονται την ώρα που τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την ευρωζώνη.

Η αγορά Γερμανικού χρέους, θεωρείται ως οικονομικό καταφύγιο στην Ευρώπη. Η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στο 0,387%, από το 0,468% που ήταν την Πέμπτη.

Τα Αμερικανικά ομόλογα, το άλλο ασφαλές οικονομικό καταφύγιο, έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση.

Την Παρασκευή, οι επενδυτές ξεφορτώνονταν τις μετοχές τους από τις Ιταλικές τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ το ευρώ σημείωνε πτώση.

Σήμερα, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, η Banco BPM σημειώνει πτώση 7,5%, η FinecoBank χάνει 5%, ενώ η Intesa Sanpaolo χάνει 4%, ενώ η UniCredit, η UBI Banca και η Mediobanca χάνουν περίπου 3,5%.

Στο μεταξύ το Ευρώ ανέκαμψε σήμερα, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία, εξαιτίας της άρνησης του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Sergio Matarella να συναινέσει στην δημιουργία της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το ευρώ σήμερα κινείται ανοδικά σε σχέση με το δολάριο, ενώ την Παρασκευή σημείωνε πτώση.

Βλέπουμε πως ο φόβος τυχόν εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, αλλά και η αστάθεια στην Ισπανία, επιφέρουν για μια ακόμη φορά κέρδη στην Γερμανία, η οποία επωφελείται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που της προσφέρουν οι επενδυτές, επειδή θεωρείται ασφαλές οικονομικό καταφύγιο.

Για πόσο χρόνο όμως θα ανέχονται οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να κερδίζει η Γερμανία σε βάρος τους, τη στιγμή που το ευρώ έχει αποδειχτεί τροχοπέδη για τις οικονομίες τους;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου