Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Θύματα βίας οι εκπαιδευτικοί στη Γερμανία. Σύντομα και στην Ελλάδα;

Θύμα λεκτικής και σωματικής βίας δηλώνει 1 στους 4 εκπαιδευτικούς της Γερμανίας. Ελπίζουμε το φαινόμενο να μην επεκταθεί και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa που δημοσιοποιεί η DW, στα μισά σχολεία της Γερμανίας ασκείται ψυχολογική και σωματική βία στους εκπαιδευτικούς, ενώ ένας στους τέσσερεις εκπαιδευτικούς είναι θύμα εκφοβισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε 1.200 διευθυντές σχολείων, διαπιστώνεται ότι στη Γερμανία οι εκπαιδευτικοί είναι συχνά θύματα ψυχολογικής ή σωματικής βίας.

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι μισοί δάσκαλοι έπεσαν θύματα ψυχολογικής βίας, 1 στους 4 είναι θύμα σωματικής βίας και 1 στους 5 είναι θύμα επιθέσεων μέσω διαδικτύου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 45.000 εκπαιδευτικοί στη Γερμανία πέφτουν θύματα επιθέσεων.

Στην έρευνα το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το θέμα της βίας εναντίον των εκπαιδευτικών δεν αποσιωπάται, ενώ το 2016 σε παρόμοια έκθεση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων καθίσταται δυνατό να υποστηρίζονται επαρκώς οι συνάδελφοι που πλήττονται. Στο 13% των περιπτώσεων πάντως αυτό δεν είναι δυνατόν.

Στην έκθεση δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους οι μαθητές καταφεύγουν στη βία εναντίον των εκπαιδευτικών. Σε πολλές περιπτώσεις ζητήθηκε η βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές, ενώ σε πολλά δημοτικά στο Βερολίνο εκλήθησαν φύλακες ασφαλείας.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν πως οι μαθητές φαίνονταν αμετανόητοι για τη στάση τους και το 59% διαπιστώνει πως οι γονείς δεν είναι συνεργάσιμοι.

Η Ένωση Εκπαίδευσης και Αγωγής ζητά από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας των κρατιδίων να στηρίξουν περισσότερο τους εκπαιδευτικούς.

Ελπίζουμε πως η «ιδέα» του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας να καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια από το 2020 (Κώστας Γαβρόγλου στην εφημερίδα Τα Νέα 30-4-2018) να μην δημιουργήσει ανάλογα περιστατικά και στην Ελλάδα.

Πολλοί εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα φοβούνται πως θα πέσουν θύματα κάποιας μορφής βίας από τους μαθητές ή τους γονείς τους, ώστε να βαθμολογήσουν με τον ανώτερο βαθμό, ο οποίος θα συμβάλλει στην εισαγωγή του μαθητή στο επιθυμητό ΑΕΙ. Πολλοί εκπαιδευτικοί φοβούνται ακόμη και προσπάθειες δωροδοκίας ώστε να βαθμολογήσουν ανάλογα τους μαθητές.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δημιουργεί πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει, συνδέοντας τον βαθμό του απολυτηρίου με την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Οι Πανελλήνιες ή Πανελλαδικές ή Εισαγωγικές εξετάσεις (πείτε τις όπως θέλετε) ήταν αδιάβλητες, όπως παραδέχονταν οι πάντες. Πλέον, πολλά θα μπορούν να γίνουν…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου