Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Γιατί η Γερμανία δεν θέλει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας;

Οι Γερμανοί φαίνεται να εγκαταλείπουν την αξίωσή τους για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Φυσικά, κάτι τους ενοχλεί πλέον στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναμεταδίδει η DW, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ένωσης Χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Eckhardt Rehberg, εκφράζοντας το γενικότερο κλίμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, δήλωσε ότι το ΔΝΤ συμμετείχε πάντα στην αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, «συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα» και έτσι επιτεύχθηκε ένας βασικός στόχος του προγράμματος βοήθειας.

«Επί της αρχής δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ» σημείωσε ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαντλήσει το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που διαθέτει ο ESM στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Λόγω της αξίωσης του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, οι Γερμανοί βουλευτές εκφράζουν σοβαρούς ενδοιασμούς ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Παρόλο που στις τελευταίες διαβουλεύσεις διαφάνηκε ότι το ΔΝΤ έχει εγκαταλείψει την αξίωσή του για ελαφρύνσεις στο Ελληνικό χρέος ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει σε μεγάλες ελαφρύνσεις όσον αφορά την ωρίμανση και τα επιτόκια των δανείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 24 Μαΐου, όμως θα συνεχιστούν στο περιθώριο του επικείμενου G7 στον Καναδά.

«Σε περίπτωση που το ΔΝΤ για να συμμετάσχει οικονομικά επιμείνει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υψηλή ελάφρυνση χρέους, όπως και διαφαίνεται, τότε αυτό δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό» πρόσθεσε ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ.

Ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένας αυτοματισμός όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους» και πώς η σχετική απόφαση και το πιθανό ύψος των ελαφρύνσεων θα αποφασιστεί βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

Τι συνέβη και άλλαξαν στάση οι Γερμανοί; Μα φυσικά, δεν επιθυμούν με τίποτα να υπάρξει ελάφρυνση στο Ελληνικό χρέος, καθώς θέλουν να εξουσιάζουν την Ελλάδα για τα επόμενα 50 – 100 χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου