Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ξεκινά για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο το Τουρκικό γεωτρύπανο

Το πρώτο Τουρκικό θαλάσσιο γεωτρύπανο ξεκίνησε το ταξίδι του για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αναζητώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το πλωτό γεωτρύπανο ονομάζεται Fatih Sultan Mehmet (από το όνομα του πορθητή της Κωνσταντινούπολης), έχει μήκος 229 μέτρα (751 πόδια) και μπορεί να τρυπήσει σε βάθος μέχρι 12.200 μέτρων (40.000 ποδών).

Σύμφωνα με την Daily Sabah οι γεωτρήσεις θα γίνουν στην θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας και η πρώτη θα φτάσει σε βάθος 2.600 μέτρων.

Ταυτόχρονα, τα δύο ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας (το Barbaros Hayreddin και το Oruç Reis) θα συνεχίσουν τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο.

Στην τελετή που έγινε εχθές, ο Υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak, δήλωσε ότι  Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο Θάλασσα, που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα εθνικά εδάφη (της ηπειρωτικής χώρας) έχουν υφαλοκρηπίδα μέχρι 200 μίλια, ενώ τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα που εκτείνονται μέχρι και 14 μίλια.

Έτσι, σύμφωνα με την Τουρκική λογική, το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, εμπίπτει στα όρια της υφαλοκρηπίδας των 200 μιλίων της Τουρκίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου