Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Πρόταση δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία

Από την ΕΕ υπάρχει πτρόταση δημιουργίας κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών στην Αλβανία. Εκεί θα εξετάζεται η δυνατότητα παροχής ή όχι ασύλου και στη συνέχεια είτε θα προωθούνται στη χώρα παροχής ασύλου είτε θα επαναπατρίζονται.

Η πρόταση για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής για τους παράνομους μετανάστες έξω από την ΕΕ, αλλά στην Ευρώπη, προέρχεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και τον Αυστριακό Καγκελάριο Sebastian Kurz.

Ο Αυστριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Peter Launsky-Tieffenthal δήλωσε πως ήδη συζητείται η δημιουργία κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών στην Αλβανία.

«Μετά την διάσωσή τους, οι παράνομοι μετανάστες θα λαμβάνουν φροντίδα έξω από τα σύνορα της ΕΕ και στη συνέχεια θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους όσο πιο σύντομα γίνεται. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα τους προσφέρεται προσωρινή προστασία σε ασφαλείς τρίτες χώρες» δήλωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους ο Endri Fuga που είναι σύμβουλος του Αλβανού Πρωθυπουργού Edi Rama, όπως και ο Υπουργός Εσωτερικών Fatmir Xhafaj, αρνήθηκαν πως γίνονται τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ.

Η Αλβανική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως μια τέτοια εξέλιξη θα επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη 21 Ιουνίου, η Ολλανδική Βουλή προέβαλε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  ΕΕ και Αλβανίας, υποστηρίζοντας πως στη χώρα υπάρχει ακόμη πολλή διαφθορά, ειδικά στο δικαστικό σύστημα και τους δικαστικούς λειτουργούς.

Το σχέδιο για την δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Αλβανία, προβλέπει την χρήση και την επέκταση των εγκαταστάσεων στέγασης προσφύγων που είχαν χρησιμοποιηθεί την περίοδο 1998-1999, όταν στην Αλβανία κατέφυγαν περίπου 1 εκατομμύριο Κοσσοβάροι.

Η FRONTEX θα οδηγεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Δυρραχίου τους παράνομους μετανάστες, όπου και θα εξετάζεται το αν δικαιούνται ή όχι άσυλο. Στη συνέχεια, είτε θα προωθούνται σε χώρες της ΕΕ, είτε θα επιστρέφονται στη χώρα προέλευσής τους.

Οι εμπνευστές του σχεδίου υποστηρίζουν πως θα είναι πολύ δύσκολο για τους μετανάστες να διασχίσουν τα δύσβατα βουνά της βόρειας Αλβανίας και να βρεθούν στην ΕΕ, ή να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, όπου ήδη είναι αποκλεισμένοι.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί, θα ωφελήσει ιδιαίτερα την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πιέζεται ιδιαίτερα από τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό για το θέμα της μετανάστευσης και την Αλβανία, που θα αρχίσουν να την βλέπουν διαφορετικά οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Η πίεση που ασκείται στην Μέρκελ έγκειται στο ότι οι εταίροι της επιμένουν πως οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες εισόδου τους στην ΕΕ, δηλαδή κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η Ιταλία, αρνείται να δεχτεί κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμη να απελάσει χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπισ δηλωσε πως η χώρα του ειναι έτοιμη να προχωρήσει σε απωθήσεις παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορά της, εάν η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο.

«Τα νότια σύνορα της ΕΕ πρέπει να προασπίζονται από κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να τα βοηθούν. Δεν είναι δυνατόν να δαπανάμε τόσα χρήματα (για τη Frontex) για να παρακολουθεί απλά την παράνομη μετανάστευση και να βλέπουμε να αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις της μαφίας των διακινητών. Η Frontex πρέπει να επιχειρεί εκτός της Ευρώπης» δήλωσε ο Τσέχος Πρωθυπουργός.

«Θα επιμείνω για το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

Το θέμα της μετανάστευσης θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής στις 28-20 Ιουνίου, μεταξύ 8 χωρών, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας και Μάλτας. Την επιθυμία τους να συμμετέχουν εξέφρασαν και το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία. Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο, εκτιμώντας πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ’ αυτήν είναι απαράδεκτες.

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini μιλώντας στο Γερμανικό περιοδικό Spiegel δήλωσε πως «μέσα στον επόμενο χρόνο θα αποφασιστεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι».

Ο λόγος αυτού του ξεσπάσματος ήταν η κυκλοφορία e-mail προερχόμενο από την Γαλλία και την Γερμανία, με τα συμπεράσματα της αυριανής συνόδου, στα οποία θα έπρεπε όλες οι χώρες να συμφωνήσουν, όπως και η κριτική που ασκείται στην Ιταλία από την Γαλλία και την Γερμανία στα θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου